Publicat 16/03/2016 14:19

Gairebé el 40% de pacients amb cirurgia conservadora de pit tenen "resultats pobres"

Barcelona Breast Meeting 2016
EUROPA PRESS

Cirurgians plàstics volen "revisar" aquesta opció a favor de la reconstrucció i la mastectomia

BARCELONA, 16 març (EUROPA PRESS) -

Entre el 30% i el 40% de les pacients amb càncer de mama que s'han sotmès a una cirurgia conservadora del pit han obtingut "resultats pobres", segons un estudi fet a França i recollit aquest dimarts al congrés Barcelona Breast Meeting (BBM) 2016.

Ho ha dit el director del Servei de Cirurgia Plàstica del Sant Pau, Jaume Masià, al costat del director del Department of Plastic and Reconstructive Surgery at Guy's and St Thomas' Hospital in London, Jian Farhadi, en roda de premsa per presentar el congrés.

Masià ha defensat "revisar" l'opció de conservar la mama a favor de la reconstrucció del pit i de les mastectomies, per la qual cosa demanarà que s'inclogui en les guies de la Conselleria de Salut sobre càncer de mama.

La cirurgia conservadora, impulsada en els anys 80, garanteix el tractament oncològic correcte i permet mantenir la forma de la mama per mantenir la qualitat de vida, si bé entre el 30% i el 40% dels casos no aconsegueixen bons resultats, és a dir, "tenen asimetria de manera i tacte que condiciona la vida normal de la pacient", segons Masià.

MÉS D'UN 60% DECIDEIX CONSERVAR

Entre un 60% i un 70% de les dones amb càncer de mama opten per cirurgia conservadora: "Hauríem de fer més mastectomies i cirurgia conservadora amb reconstrucció parcial", ha afirmat el doctor, si bé no ha volgut concretar en quina proporció, ja que aquest fet dependrà també de les circumstàncies de les pacients.

Masià ha alertat que la conservació pot conduir a un tractament més llarg amb més controls perquè hi ha més risc de recaiguda, fet que s'evitaria amb la reconstrucció immediata o una mastectomia perquè asseguren "un tractament més curt i es garanteix curar la pacient i qualitat de vida", estalviant costos personals i sanitaris.

Ha explicat que aquesta tècnica té un risc més alt de recurrència del càncer amb entre un 6% i un 8%, front a un 2% de les pacients que se sotmeten a una mastectomia, tot i que la supervivència és la mateixa.

CIRURGIANS PLÀSTICS A LES UNITATS

Ha criticat l'absència de cirurgians plàstics en unitats de tractament de càncer de mama d'hospitals petits del territori, com per exemple succeeix a l'Hospital de Tortosa, si bé a Barcelona hi ha cirurgians plàstics a tots els hospitals.

"En la presa de decisions del càncer de mama el cirurgià plàstic ha de ser present perquè està format en reconstrucció mamària", ha reivindicat Masià, a l'assenyalar la discriminació que suposa entre pacients que no es proporcioni aquest servei en alguns centres de fora de la capital catalana.

DUES EXPERIÈNCIES

La pacient Patricia Pérez, a qui es va diagnosticar un tumor als 31 anys --fa 13 anys-- va haver de passar per dues operacions a causa de la "mala praxi" d'un metge no especialitzat en cirurgia plàstica, que li va posar un implant parcial --havia optat per la conservació-- després d'haver estat irradiada.

Aquesta situació va obligar a fer una posterior mastectomia amb reconstrucció mitjançant teixit propi, si bé l'afectada ha sostingut: "Jo no m'hagués fet mastectomia des del principi perquè per a mi tenir dos pits era primordial. No em podia mirar al mirall i veure un tros sense pell".

Concepció Bosch, de 67 anys, va passar quatre anys i mig amb un 30-35% del pit a causa de a la llista d'espera per reconstruir la mama, i finalment ha estat operada el febrer passat: "No havia anat més a la platja, de manera que m'agrada el sol", ha lamentat la dona.

El congrés Barcelona Breast Meeting està organitzat per l'Hospital Sant Pau i l'Hospital del Mar de Barcelona, i reunirà 30 experts mundials des d'aquest dimecres i fins al divendres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés