Actualitzat 29/03/2017 16:45

Un estudi demostra l'efecte terapèutic de la cultura per als malalts d'Alzheimer

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

Un informe sobre una iniciativa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), basada a obrir les portes a persones amb Alzheimer i als seus cuidadors, ha demostrat l'efecte terapèutic que té la cultura en els malalts d'Alzheimer.

Així ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el director del Grup de Recerca Salut Mental i Innovació Social de la Universitat de Vic (UVic)-Universitat Central de Catalunya (UCC), Salvador Simó.

Amb el títol 'La cultura com a instrument de benestar i inclusió social Programa CCCB-Alzheimer', l'estudi avalua l'impacte de la cultura, a través del CCCB Projecte Alzheimer, en el benestar i la inclusió social dels afectats per la malaltia.

Les conclusions de l'informe destaquen l'impacte positiu que té el projecte en el benestar i la participació social dels usuaris, així com l'estímul cognitiu que suposa, millorant l'atenció i interès a la majoria de casos, i la possibilitat de trencar la situació d'aïllament i exclusió en la qual la majoria dels malalts viu.

Els afectats gaudien d'una visita adaptada per les educadores del centre que augmentaven la llum, desactivaven els elements audiovisuals sorollosos per evitar distraccions i es permetia als malalts interactuar amb els elements del museu, relacionar-se amb altres persones de la seva edat i sortir de casa.

El projecte també ha rebut una valoració positiva per part dels cuidadors que acompanyaven als malalts durant les visites i les educadores del CCCB, que demanen que es facin més visites i més llargues.

"La demència afecta el benestar, la qualitat de vida però sobretot genera una situació d'exclusió i de privació d'ocupacions significatives", ha declarat el doctor Simó, que considera que l'èxit del programa és que ofereix aquests estímuls valuosos als malalts.

UNA MALALTIA EN AUGMENT

L'Alzheimer és una malaltia degenerativa que afectava a més de 46 milions de persones a tot el món el 2015 i es creu que ira incrementant exponencialment fins a doblar-se cada 20 anys.

La directora del Centre d'Estudi Sanitaris i Socials de la UVic i exconsellera de salut, Marina Geli, ha declarat que és terapèutic el consum de cultura en malalts d'Alzheimer i també ha explicat que l'estimulació a través de la música i la pintura, entre d'altres, és una de les teràpies que s'han de desenvolupar en un futur per "intentar endarrerir el procés inicial de la malaltia".

El CCCB va començar el projecte el 2010 quan tres treballadors del centre es van adonar que havia un buit a la ciutat de Barcelona en l'oferta d'activitats culturals per als malalts d'Alzheimer i es van basar en les experiències prèvies del Museu d'Art Modern (Moma) de Nova York i del Museu de Belles Arts de Múrcia per elaborar el seu projecte.

"Aquest centre té l'encàrrec de pensar el present i compartir aquest present amb el conjunt de la societat i aquest conjunt de la societat aquesta compost per molts col·lectius, sensibilitats i possibilitats d'accés diversificat. Ningú ha de quedar al marge d'això", ha afirmat el director del CCCB, Vicenç Villatoro.

El programa porta sis anys en marxa i ha atès a més de 1.000 usuaris, entre malalts i cuidadors, fent visites els dilluns, que és el dia que el centre està tancat al públic, a les 11.30 del matí, perquè l'aquesta franja del dia és molt millor que la tarda, i en grups de màxim 15 persones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés