Publicat 05/05/2016 17:02

Estat i Generalitat acorden donar més competències als Mossos en la lluita antiterrorista

Jorge Fernández Díaz se reúne con Jordi Jané, conseller de Interior de Cataluña
EUROPA PRESS

Fernández Díaz creu que "seria positiva" la presència dels Mossos en grups de treball policial internacionals

MADRID, 5 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol i la Generalitat de Catalunya han acordat que els Mossos d'Esquadra tinguin més presència i participació en la lluita antiterrorista i contra el crim organitzat i, d'aquesta manera, es millori l'eficàcia dels diferents cossos policials, així com la seva coordinació.

Així ho ha anunciat el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, després de reunir-se durant més de dues hores a Madrid amb el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané. Tots dos han destacat el caràcter "positiu" de la trobada així com la voluntat d'"acord" que existeix entre les dues institucions per "millorar" la coordinació policial entre els Mossos i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

DOS CONVENIS PERQUÈ ELS MOSSOS S'INTEGRIN AL CITCO

"En els pròxims dies" i abans dels comicis del 26J, se signaran dos convenis, després del que els Mossos tindran presència "continuada i permanent" a la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista i s'integraran al centre d'Intel·ligència del terrorisme i del Crim Organitzat (Citco).

Fins ara, els Mossos acudien a la taula d'avaluació terrorista de manera ocasional, ha explicat el ministre, que s'ha mostrat partidari de garantir la presència d'aquest cos policial en l'esmentada taula en la qual es decideix si elevar o no el nivell d'alerta antiterrorista. "Aquesta presència cal i obeeix al sentit comú", ha dit per part seva Jané, qui ha assegurat que el conveni per a això es formalitzarà "aviat".

I sobre la integració dels Mossos al centre d'Intel·ligència del Terrorisme i al Citco, el ministre l'ha defensada al·legant que "és normal" que es produeixi aquesta coordinació a posta que diferents cossos policials poden estar portant una mateixa investigació.

En qualsevol cas, el ministre ha negat que existeixi descoordinació policial actualment: "Una altra cosa és que tot és millorable en aquesta vida. I a l'àmbit de la coordinació contínuament hem de seguir millorant", ha tancat, posant èmfasi que la seguretat i llibertat dels ciutadans és un tema "massa seriós" i, per aquesta raó, quant "més clima de diàleg" i millora dels canals de comunicació, "millor".

JUNTA ESTATAL DESPRÉS DEL 26J

El ministre i el conseller han acordat també la convocatòria de la Junta de Seguretat després de les eleccions generals de 26 de juny. L'òrgan, que porta set anys sense reunir-se, mantindrà una trobada després dels comicis tot i que no s'ha concretat data ni si s'esperarà que hi hagi un govern format per convocar-la.

Tant el ministre com el conseller han al·ludit al "clima del procés electoral" per justificar l'ajornament d'aquesta trobada. Fernández Díaz també ha destacat que, estant en funcions, el Govern espanyol té "limitada" la capacitat de formalitzar acords.

COMISSIÓ PARITÀRIA

En qualsevol cas, fins que aquesta Junta de Seguretat es faci, una comissió paritària --formada per cinc representants del Govern espanyol i cinc de l'autonòmic-- treballarà "des de ja" per establir l'ordre del dia de la reunió de la Junta i per "avançar" i "tancar acords" sobre altres dels aspectes tractats entre el ministre i el conseller en els quals "encara" no n'hi ha.

El conseller, que sosté que la Junta de Seguretat "ha de reunir-se" perquè així està previst a l'Estatut d'Autonomia, ha assegurat que la Generalitat farà una proposta per fer un ordre del dia "que ha de ser pactat".

Per a ell, la col·laboració entre el Ministeri i la Generalitat en matèria de seguretat "és imprescindible". De fet, després de la reunió amb Fernández Díaz ha subratllat la "voluntat de diàleg permanent" que existeix entre les dues institucions per col·laborar "en tot allò que redundi en millorés de coordinació policia" per "ser més eficaços davant de l'amenaça jihadista.

"VOLUNTAT D'ACORD" EN ALTRES QÜESTIONS

Alhora, "hi ha voluntat d'acord" entre l'executiu central i el català perquè els Mossos participin a l'intercanvi d'informació amb cossos policials internacionals així com l'accés a bases de dades estatals d'altres cossos policials. Això sí, encara no existeix un acord tancat sobre aquesta qüestió tot i que, des de la Generalitat, Jané ha dit esperar que es materialitzi "aviat".

"L'Estatut no diu que els Mossos poden participar a l'àmbit internacional sinó que participen", ha recalcat també, precisant que el Ministeri s'ha compromès a buscar una solució en aquest sentit, que es materialitzarà a la Junta de Seguretat.

En aquest sentit, Fernández Díaz sosté que aquests són "temes més complexos que tècnicament requereixen d'un estudi més dens" però, això sí, creu que hi ha "voluntat" política per aconseguir un acord sobre aquesta qüestió. Segons la seva opinió, "seria positiva" la presència dels Mossos en grups de treball policials creats a escala internacional.

I les dues institucions estudiaran alguns "aspectes competencials" d'aigües interiors i en zones restringides en aeroports i ports entre les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i els Mossos "que es visualitzen com a millorables", ha subratllat el conseller, que ha insistit en "donar una millor resposta policial".

Jané, que ha incidit que aquesta reunió amb Fernández Díaz ha estat "llargament reclamada", ha evitat valorar aquesta demora: "La reunió s'ha produït quan s'ha produït. El que compte és que s'ha realitzat", ha afirmat.

Aquesta reunió s'ha produït en la línia de les últimes trobades institucionals entre el Govern espanyol i la Generalitat catalana: a penes dues setmanes després de la mantingut entre el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el català, Carles Puigdemont, i poc després de la que va tenir lloc una altra entre la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicepresident català, Oriol Junqueras.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés