Publicat 24/05/2016 19:49

Entitats socials portaran davant del TS la nova convocatòria d'ajuts del 0,7% de l'IRPF

Oriol Illa
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 maig (EUROPA PRESS) -

La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya presentarà un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem (TS) contra la nova convocatòria de subvencions del 0,7% de l'IRPF, que exclou les entitats socials d'àmbit local i autonòmic, ha anunciat aquest dimarts en un comunicat.

El president de la Taula, Oriol Illa, ha explicat que el presentaran la setmana que ve i demanaran la suspensió cautelar de la convocatòria 2016, publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Serà la primera vegada que les 3.000 entitats socials que agrupa la Taula emprenen accions judicials en aquest tema, davant del fet que es limiten les subvencions de la casella de l'IPRF de la Renda a programes d'àmbit estatal, per la qual cosa es deixarà sense subvenció a al voltant de 60 entitats, deixant de rebre prop de 13 milions d'euros.

La Taula ha considerat que la convocatòria és contrària al repartiment de competències entre l'Estat i la Generalitat, perquè les finalitats d'aquestes subvencions --com la integració sociosanitària, entre d'altres-- són matèries en les quals les comunitats autònomes ostenten competència exclusiva o d'execució.

També ha destacat que la convocatòria privilegia els programes d'abast estatal, mentre que l'àmbit territorial autonòmic és més adequat per a les entitats socials, que treballen amb els sectors socials, i és també l'àmbit en el qual la Constitució i els Estatuts d'Autonomia han centrat les polítiques públiques socials.

XOC COMPETENCIAL

Les bases reguladores d'aquestes subvencions són les establertes en el Reial Decret 536/2013 de 12 de juliol, contra el que la Generalitat ha presentat un recurs el mateix any de la seva creació considerant-lo un "xoc competencial".

El març va rebutjar aquest recurs, contradient les 13 sentències anteriors del Tribunal Constitucional (TC) i el TS que donaven la raó a l'executiu català.

El decret sosté que les finalitats que es persegueixen amb aquestes subvencions "no poden aconseguir-se adequadament a l'àmbit autonòmic", per la qual cosa han de ser d'abast estatal o executades per l'administració central.

També estipula que les subvencions es dirigiran a l'atenció a les persones amb necessitats d'atenció integral sociosanitària, amb necessitats educatives o d'inserció laboral, segons l'article 1.

Catalunya és la comunitat autònoma que més ha aportat a aquest fons els últims anys, fins a un 25% de la recaptació, mentre que només rep anualment el 14% en forma de contractes socials que tenen lloc en el territori català, segons dades de la Taula.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés