Actualitzat 26/04/2017 18:04

Entitats reclamen augmentar un mínim del 20% el pressupost de l'atenció primària

Ambulatori, metge, atenció primària, CAP, consulta, anciana
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

Set entitats de l'àmbit de la salut han reclamat aquest dimecres a la Generalitat que augmenti el pressupost destinat a l'atenció primària en un mínim del 20% i arribar fins al 25% per poder plantejar una "dotació suficient" de centres d'atenció primària (CAP), atenció continuada i urgències en tot el territori.

Es tracta d'una de les peticions que recull un manifest signat per la Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària (Camfic); la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc); el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT); l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC); la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), el Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) i Rebel·lió Atenció Primària.

El manifest 'Millorar el sistema sanitari: enfortir l'atenció primària' part de la "espurna d'indignació" encesa amb la queixa dels professionals del CAP Ca Vidalet, que van fer arribar a la Conselleria de Salut i a l'Institut Català de la Salut (ICS) i que és l'expressió del malestar de tota l'atenció primària.

Reclama fer de l'atenció primària "l'eix del sistema sanitari públic", donant-li el lideratge de qualsevol projecte de guia, consens, protocols i codis d'actuació en situacions específiques com, per exemple, que pugui gestionar les llistes d'espera.

També demana recuperar el personal dels Equips d'Atenció Primària (EAP) perduts des del 2011 --període en el qual s'han retallat 335 milions d'euros-- fins a arribar a la dotació estable suficient per cobrir el 100% de les seves necessitats habituals, incloent vacances, formació, conciliació personal i familiar, permisos i baixes laborals.

ACABAR AMB LA PRECARIETAT

Alhora, considera "imprescindible posar fi a la precarietat laboral", que afecta tant a professionals com a pacients perquè impedeix el desenvolupament de trajectòries vitals, disminueix la qualitat clínica, incrementa els errors i priva dels beneficis de la confiança que es construeix entre el professional i el pacient.

Un altre punt del manifest és dotar d'autonomia de gestió i de lideratges propers els EAP, és a dir, empoderarlos perquè poden prestar "amb més qualitat i proximitat" els serveis d'atenció als ciutadans.

"Sense aquestes demandes satisfetes, no serà possible que la ciutadania rebi l'atenció que necessita i mereix, amb repercussió progressiva en la salut de les persones i la societat i en la sostenibilitat d'un sistema sanitari públic, universal i finançat a través dels impostos i amb la participació de la ciutadania que contemplava la reforma de l'atenció primària.

Per aquesta raó, demanen a la Conselleria de Salut que de forma "immediata i palpable" impulsi acords i resolucions en aquesta adreça, i que abans d'estiu el Parlament aprovi un pla per revertir la pèrdua de professionals dels EAP amb la finalitat d'assegurar un compromís compartit, i també reclamen al departament que doni una resposta en un termini d'un mes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés