Actualitzat 28/11/2016 14:10

Entitats alerten de la vulnerabilitat de les discapacitades davant de la violència domèstica

Pilar Díaz y Meritxell Caralt, miembras de Cocarmi
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi) ha alertat aquest dilluns que les dones discapacitades són un col·lectiu vulnerable a patir violència domèstica, i ha remarcat la "doble discriminació" que pateix aquest col·lectiu, per raó de gènere i de discapacitat.

Segons una enquesta del CIS de l'any 2015, el 40% de la població espanyola creu que és "normal" que les persones amb discapacitat se sentin discriminades, una xifra alarmant per a un col·lectiu que a Catalunya representa més de 500.000 persones, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa la quarta vicepresidenta de Cocarmi, Pilar Díaz.

En el cas de les dones, la situació d'inferioritat és també latent dins d'aquest col·lectiu, on tenen una bretxa salarial del 16% respecte als homes discapacitats i on conformen només un 38% de l'ocupació laboral, que se situa al 62% en el cas dels homes.

En el cas de la violència domèstica i masclista, és notable l'augment de les xifres comparades amb les estadístiques de les dones sense discapacitat; l'any 2012, un estudi del Parlament Europeu va alertar que un 80% de les dones discapacitades havia estat víctima de violència en algun moment.

Aquest estudi és una excepció, ha explicat Díaz, que ha volgut denunciar que no hi ha estudis específics sobre dones discapacitades i violència de gènere, fet que obstaculitza la implementació de mesures i protocols per part de les institucions per protegir aquest col·lectiu.

UNA CURSA D'OBSTACLES

La baixa autoestima i la forta dependència de les discapacitades amb el seu entorn són alguns dels factors que fan que no es denunciïn tots els casos de violència, que a vegades tenen l'afegit de les barreres físiques o comunicatives en els punts d'assessorament, que els impedeixen accedir a ells fins i tot quan tenen la voluntat.

Encara no existeix cap casa d'acollida per a dones maltractades que sigui 100% accessible per a persones amb mobilitat reduïda, ha explicat Díaz, que pateix una discapacitat motriu, per la qual cosa a vegades la dona maltractada renuncia a la denúncia a falta d'una solució que li garanteixi una bona qualitat de vida.

VIOLÈNCIA DE L'ENTORN MÉS PRÒXIM

La violència no és només masclista, ha matisat la vicepresidenta, també existeix un abús emocional cap a moltes persones amb discapacitat que s'exerceix des de la pròpia família, moltes vegades de manera inconscient, en no deixar que aquesta persona es desenvolupi amb independència, en prendre totes les seves decisions sense consultar-la o en infantilitzar-la.

Des de la campanya de Cocarmi busquen apoderar les dones discapacitades perquè siguin conscients de si pateixen una situació de discriminació i perquè en aquest cas reprenguin les regnes de la seva vida, cosa que a vegades se'ls impedeix quan es difumina la línia entre l'abús emocional i el tracte a la seva discapacitat.

L'associació demana "voluntat política" i sistemes d'atenció individualitzada per atendre a aquest col·lectiu, que hauria de passar per la millora de l'accessibilitat dels punts de suport i campanyes d'informació que conscienciïn a les dones discapacitades dels seus drets, així com la inclusió d'aquest col·lectiu en enquestes i estudis que faci visible aquesta realitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés