Actualitzat 30/03/2017 03:07

Els transsexuals a Catalunya podran canviar de sexe sense diagnòstic psiquiàtric

Cada any 93 catalans inicien un procés de transició sexual

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut ha impulsat un nou model d'atenció a les persones transsexuals "pioner" a Europa que elimina el diagnòstic psiquiàtric per poder accedir als tractaments de canvi de sexe, el qual s'articularà a través de l'atenció primària i comunitària amb la Unitat Trànsit, situada al carrer Manso de Barcelona.

En roda de premsa aquest dilluns, el conseller de Salut, Toni Comín, ha presentat el nou model d'atenció a la salut de les persones transsexuals, al costat de la directora d'Atenció Sanitària del Servei Catalán de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal, la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, i representants del col·lectiu Transforma la Salut.

El nou model, que s'emmarca en el Pla de Salut 2016-2020 i s'ha elaborat de manera consensuada amb entitats i societats científiques, busca la "despatologització" del model d'atenció al col·lectiu transsexual, és a dir: vol deixar de considerar la transsexualitat com una malaltia.

En roda de premsa aquest dilluns, el conseller de Salut, Toni Comín, ha presentat el nou model d'atenció a la salut de les persones transsexuals, al costat de la directora d'Atenció Sanitària del Servei Catalán de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal, la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, i representants del col·lectiu Transforma la Salut.

El nou sistema, que s'emmarca en el Pla de Salut 2016-2020 i s'ha elaborat conjuntament amb entitats i societats científiques, busca la "despatologització" del model d'atenció al col·lectiu transsexual, és a dir: vol acabar amb la consideració que la transsexualitat és una malaltia, segons Comín.

Fins ara, per poder accedir al tractament hormonal i quirúrgic, les persones eren ateses des de la Unitat d'Identitat de Gènere (UIG) de l'Hospital Clínic de Barcelona, que determinava un diagnòstic de disfòria de gènere, si bé amb el nou sistema es redefinirà la funció d'aquesta unitat, ja que la via d'accés s'ha traslladat a atenció comunitària.

La Unitat Trànsit, que funciona des del 2012 amb un ginecòleg, un metge de primària, una infermera, un psicòleg, un treballador social i una persona d'administració, es reforçarà amb 258.000 euros més, i se sumen al "pla de xoc" de 274.000 euros d'aquest any per reduir les llistes d'espera quirúrgiques.

Segons dades de Salut, actualment existeixen entre dos i tres mesos per accedir al tractament hormonal i sis mesos per a intervencions quirúrgiques, amb una llista d'espera d'uns 150 pacients per a vaginoplàstia i de 92 per a mastectomia.

FUNCIONS DE LA UNITAT

Aquest servei atendrà la demanda d'assessorament, el desig d'iniciar el procés de transició i els problemes de salut derivats d'aquest procés, i comptarà els metges de capçalera, pediatres i infermeres s'encarregaran de fer el seguiment.

A més, tindrà la funció de formar i sensibilitzar als professionals de la salut d'altres equips d'atenció primària (EAP) perquè es pugui desplegar progressivament en el territori; participar en el desplegament territorial; donar resposta a les consultes virtuals a dubtes d'altres professionals de la salut, i fer cursos, tallers i activitats per a aquests professionals.

437 CATALANS EN TRANSICIÓ

Cada any, 93 persones a Catalunya inicien aquesta transició i la xifra total de persones que estan en qualsevol fase del procés s'eleva a 437, segons el departament, que pronostica un "clar efecte crida", perquè fins ara molta gent acudia a la privada, ha pronosticat Cristina Nadal.

En concret, el model plantejat acaba amb la necessitat de justificar la identitat de gènere i de comunicar les preferències sexuals; dóna autonomia per prendre decisions i consentiment informat, i entén la transició com a opcional i marcada per la persona --quan i fins on decideixi--.

Salut ha implantat el nou model després de detectar incongruències entre demanda i oferta sanitària: "Es tracta que tinguem la identitat que tinguem, el sistema sanitari ens tracti com persones", ha defensat Nadal.

El sistema també inclou l'atenció a la salut de menors transsexuals amb equips multidisciplinaris, per la qual cosa es vetllarà per permetre l'expressió de la identitat de gènere del petit; ajudar el procés de transició; promoure un entorn social i familiar respectuós; el benestar integral del menor, i permetre l'accés al tractament bloquejant i hormonal.

DISCULPES DEL CLÍNIC

En la roda de premsa, el director de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, que ocupa el càrrec des de fa nou mesos, ha demanat disculpes al col·lectiu transsexual per si de cas s'han sentit ofesos en l'atenció rebuda; ha qualificat el nou pla de "pas endavant", i ha ofert la seva màxima col·laboració al Servei Català de la Salut (CatSalut) i al departament.

Segons Lina Moreno, portaveu de Transforma la Salut, el model vigent fins ara era "inacceptable" i ha reivindicat el dret a l'autodeterminació del gènere sentit; i Nac Bremon --també membre de l'entitat-- ha aplaudit que el nou plantejament considera la transsexualitat com a camí vital i no com a malaltia i ha reclamat el tancament de la UIG.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés