Publicat 22/12/2016 11:20

Els ocells que viuen en ambients canviants tenen el cervell més gran

La abubilla (Upupa epops) es un pájaro migratorio ampliamente extendido
UAB / DANIEL SOL

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 22 des. (EUROPA PRESS) -

Els ocells que viuen en ambients canviants tenen el cervell més gran en comparació de la mida del cos, aquesta segons les conclusions d'un estudi liderat per investigadors del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic).

Amb un cervell més gran les aus milloren la seva capacitat per obtenir recursos en ambients que varien constantment i això podria ajudar els experts a predir quines espècies i altres animals seran més vulnerables al canvi global, ha informat la UAB en un comunicat.

En aquest sentit, a l'autor principal del treball i investigador del Creaf, Ferran Sayol, ha apuntat que "podria significar la diferència entre sobreviure o extingir-se en un món en constant canvi".

L'estudi ha estimat la mida del cervell a partir de la cavitat cranial de 4.744 ocells de més de 1.200 espècies i s'han usat dades de satèl·lit per avaluar en quins ambients la variació dels recursos és més, per exemple al nord d'Europa, on el clima predominant redueix la disponibilitat d'aliments.

"Els residents tenen cervells més grans, amb més capacitat d'aprenentatge i innovació per afrontar els canvis", ha assenyalat Sayol.

La conclusió de l'estudi no és nova, és una de les principals hipòtesis que expliquen l'èxit colonitzador de l'espècie humana, que per al coautor de la investigació, Daniel Sol, "reforça la idea que un cervell gran protegeix a l'animal dels canvis perquè facilita el desenvolupament de nous comportaments mitjançant l'aprenentatge".

Sol ha posat com a exemple la mida del cervell humà, que dóna la intel·ligència necessària per viure en llocs extrems com els deserts o les regions polars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés