Publicat 13/06/2016 16:16

Els impactes emocionals positius afavoreixen el record d'esdeveniments similars futurs

L'Idibell demostra que una bona experiència influeix en el record de fets posteriors

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 13 juny (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han demostrat que l'associació d'una càrrega emocional positiva a un estímul determinat millora la capacitat del cervell humà de retenir estímuls futurs del mateix tipus.

L'estudi, publicat en la revista 'Neurobiology of Learning and Memory', demostra per primera vegada en éssers humans com els efectes de l'associació d'emocions positives en els processos d'adquisició i consolidació de la memòria es prolonguen de manera selectiva i prospectiva en el temps, segons ha informat l'Idibell aquest dilluns en un comunicat.

"A l'hora d'emmagatzemar els estímuls, se sap que els esdeveniments amb càrrega emocional es recorden millor que els neutres: per exemple, normalment no recordem els detalls que acompanyen el nostre camí de tornada habitual a casa, però si en aquest mateix recorregut rebem una bona notícia per telèfon és probable que recordem aquests detalls amb molta més precisió", ha explicat la investigadora Javiera Oyarzún, primera autora de l'estudi.

Els investigadors han analitzat si una experiència positiva també pot influir en la forma de recordar esdeveniments posteriors que, sense presentar una càrrega emocional, siguin similars al previ.

Per a això, van dissenyar un estudi amb voluntaris als quals van ensenyar una sèrie d'imatges d'objectes i animals, i es donava una recompensa econòmica al participant cada vegada que apareixia la imatge d'un animal.

Una vegada finalitzat l'experiment, els participants recordaven millor les imatges dels animals, ja que anaven associades a una recompensa.

En una segona sessió es van tornar a presentar noves imatges d'animals i objectes, però sense donar cap recompensa i el que van observar els investigadors és que els participants tornaven a recordar millor les imatges que els havien recompensat i també les que pertanyien a la mateixa categoria semàntica.

Un altre dels resultats de l'estudi és que els efectes de la càrrega emocional positiva sobre l'emmagatzematge de records no s'observa fins passades les 24 hores de la sessió, és a dir, després que el participant hagi dormit, fet que indicaria que l'efecte prospectiu de millora de memòria provocat per l'emoció positiva requereix aquest període de consolidació durant el somni, segons els investigadors.

Segons Javiera Oyarzún, en l'àmbit terapèutic "aquesta capacitat d'adquisició selectiva podria arribar a aplicar-se en pacients amb dificultats de memòria o aprenentatge per promoure una millora de la memòria a llarg termini".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés