Publicat 11/01/2016 18:09

Els antioxidants són "contraproduents" per a la regeneració de teixits cel·lulars

Investigadores del IBUB
UB

BARCELONA, 11 gen. (EUROPA PRESS) -

Els antioxidants són "contraproduents" en la primera fase de la regeneració dels teixits cel·lulars, segons un estudi de l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (Ibub), publicat a la revista 'Plos Genetics'.

El treball ha identificat en la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster) dos enzims crucials per regenerar el teixit biològic perdut --per malalties o accidents-- que depenen de l'"estrès oxidatiu", una resposta a l'excés d'oxidació en l'obtenció d'energia cel·lular.

Després de ser activats, aquests enzims "envien senyals al nucli de la cèl·lula per començar la transcripció de gens implicats en la reparació del teixit", ha explicat l'investigador Florenci Serras.

Aquests gens codifiquen un tipus de proteïnes trucades 'unpaired', conegudes per actuar en el control de la proliferació cel·lular i la resposta immunitària, ha afegit el científic.

Els antioxidants, que són beneficiosos per a la salut per evitar l'estrès cel·lular excessiu, serien "contraproduents" en les fases inicials de regeneració perquè bloquegen la producció de ROS --espècies reactives d'oxigen-- i la subsegüent activació d'aquestes proteïnes, cosa que impedeix la regeneració de teixits.

El descobriment suposa un "avanç considerable" per entendre la regeneració cel·lular, un procés clau en molts procediments biomèdics actuals.

Els investigadors també van aconseguir, mitjançant tècniques avançades d'enginyeria genètica, reconduir la regeneració dels teixits on s'havia bloquejat la capacitat reparadora, sigui per l'excés d'antioxidants o per la inhibició d'aquestes proteïnes.

L'estudi, liderat per Montserrat Corominas i Florenci Serras, s'ha fet en col·laboració amb el grup de l'investigador Marco Milán, de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés