Publicat 19/05/2016 18:38

Descobreixen el pas de dos tsunamis que van destrossar les costes de Mart

Marte
NASA

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 19 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi, publicat en la revista científica 'Scientific Reports-Nature', ha revelat el pas de dos tsunamis gegants que van destrossar les antigues línies de costa de l'oceà que ocupava les planures del nord de Mart.

L'estudi ha documentat el pas d'aquests dos fenòmens separats per un període d'uns milions d'anys, en què el nivell de l'oceà ha reculat i el clima es va tornar més va fregir, i ha permès confirmar la presència d'aquestes línies costaneres malgrat que la comunitat científica tenia coneixement de l'existència d'un oceà al planeta fa uns 3,4 milions d'anys, segons ha informat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en un comunicat.

Planteja que els tsunamis podrien haver estat causats per l'impacte de meteorits d'uns 30 quilòmetres de diàmetre que van destrossar les línies de costa que van provocar la seva desaparició i que han estat irreconeixibles en els estudis realitzats fins avui, però noves imatges d'alta resolució han permès identificar les seves morfologies i dipòsits característics.

En aquest sentit, el primer sisme submarí va arrossegar blocs de roques de més de deu metres de diàmetre, que van deixar al seu pas grans extensions en retirar-se la inundació, mentre que el segon va generar lòbuls rics en gel.

Els investigadors del Departament de Geologia de la UAB han pronosticat que les onades provocades "podrien haver assolit els 120 metres d'altura en la línia de costa i podrien haver penetrat al continent fins a distàncies de 200-700 quilòmetres", i això sumat a la baixa gravetat hauria originat que les inundacions fossin enormes.

D'altra banda, els investigadors han apuntat la importància d'obtenir mostres dels lòbuls rics en gel que és possible que conservin la seva morfologia característica, i "aquests materials estan relativament prop del lloc d'aterratge de la Mars Pathfinder".

L'anàlisi ha estat liderada per José Alexis Palmero Rodríguez, del Planetary Science Institute (PSI-USA), que ha comptat amb la participació dels investigadors del Departament de Geologia de la UAB, Mario Zarroca i Rogelio Linares.

Ha comptat amb tècniques de cartografia basades en l'anàlisi d'imatges obtingudes mitjançant les cambres CTX Camera HiRISE, imatges tèrmiques infraroges i del model d'elevacions Mars Global Surveyor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés