Actualitzat 16/09/2016 13:11

Creen un biobanc "vivent" de models de càncer de mama per provar fàrmacs

La investigadora del VHIO Violeta Serra
VHIO

Es tracta d'un model "òptim" que manté l'hetereogeneitat de les cèl·lules

BARCELONA, 16 set. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i el Cancer Research UK Cambridge Institute (Gran Bretanya) han generat un biobanc "vivent" en ratolins avatar (PDX) que permet provar fàrmacs en sèrie en condicions que s'assemblen al microambient tumoral, i veure quins són més efectius per a cada cas concret i en quines combinacions.

L'estudi ha realitzat un extens cribratge de fàrmacs antitumorals amb models preclínics de càncer de mama i ha explorat noves combinacions terapèutiques, ha publicat la revista 'Cell'.

El biobanc està format per 83 xenotrasplantaments de tumors de càncer procedents d'una recollida d'àmbit mundial d'aquest teixit tumoral, de biòpsies i cirurgies, ha explicat a Europa Press la investigadora del VHIO Violeta Serra.

Els teixits tumorals recollits es van trasplantar a ratolins immunodeprimits --sense sistema immunitari, de manera que no generen una reacció contra el tumor, que creix-- de manera seriada, fet que permet tenir sempre disponible el tumor en el laboratori --amb un número limitat d'experiments per exemplar de ratolí--.

L'estudi permet identificar els millors fàrmacs, establint relacions entre les mutacions de cada tumor i la sensibilitat als medicaments, ja siguin d'ús clínic actual --com la quimioteràpia-- com els de nova generació, i té l'objectiu d'aconseguir relacions més robustes a mida que avanci.

Serra ha destacat la fita que suposa haver aconseguit implantar els tipus més agressius de càncer de mama, que és un dels tumors amb més dificultats per implantar en ratolins avatar a causa de la seva evolució lenta.

CULTIUS TRIDIMENSIONALS

També s'han utilitzat cultius tumorals, procedents de les cèl·lules dels ratolins, que mantenen una estructura tridimensional i preserven el microambient del tumor, i que permet veure la reacció al medicament.

Els resultats de l'estudi --que ha usat més de 100 medicaments-- confirmen que la resposta als fàrmacs en tumor de pacient, tant en ratolins avatar com en cultius tridimensionals, és la mateixa --en un 82,5% dels casos-- i que l'heterogeneïtat del tumor i el seu microambient es preserva.

Serra ha destacat que l'estudi permet mantenir la composició del teixit i l'heterogeneïtat de les cèl·lules --amb diferents alteracions genètiques--, fet que ho converteix en un model "òptim" i permet mesurar quines cèl·lules viuen amb els fàrmacs i quals no, i ha afegit que és important diferenciar-ho, perquè si moren totes les cèl·lules pot ser massa tòxic.

Els investigadors han posat les dades a l'accés públic de la comunitat científica i és obert a la seva utilització en altres estudis, així com que s'afegeixin nous resultats.

Ha encapçalat l'equip el científics Carlos Caldas del Cancer Reasearch UK Cambridge Institute (Gran Bretanya), acompanyat de la investigadora Alejandra Bruna, i amb la col·laboració dels investigadors del VHIO, amb Serra al capdavant del grup de teràpies experimentals i al costat de l'investigador de càncer de mama i melanoma Javier Cortés.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés