Publicat 27/04/2016 18:59

La contaminació de norovirus procedeix de l'aqüífer de Font d'Arinsal d'Andorra

Agua, fuente
CREAL

El Govern andorrà clausura la planta i li obre un expedient

BARCELONA/ANDORRA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Salut d'Andorra ha determinat que l'origen de la contaminació de noroviurs que va causar el brot de gastroenteritis pel consum d'aigua envasada Eden amb més de 4.000 afectats a Barcelona i Tarragona es troba en l'aqüífer de Font d'Arinsal, a Andorra, si bé seguirà investigant com s'ha vehiculat, i ha descartat la filtració d'aigües residuals o fecals.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'Andorra, el ministre de Sanitat, Carles Álvarez, i el director de Salut i Benestar, Josep Casal, han comparegut per explicar els resultats de les anàlisis fetes a les diferents mostres d'aigua, que han confirmat la presència de norovirus a "gairebé totes les mostres analitzades".

El ministre també ha anunciat que el Govern andorrà ha clausurat la planta d'embotellament --ho està preventivament des del 15 d'abril--, ha prohibit la venda dels productes de Font d'Arinsal --la font només serveix a aquesta planta--, retirarà tots els productes a establiments comercials i obrirà un expedient informatiu que pot acabar en sanció.

"Les analítiques reflecteixen que la font està contaminada, per la qual cosa tot el que s'ompli amb aigua de la font queda contaminat", ha manifestat el director de Salut, que ha afegit que també s'han trobat norovirus als 'coolers' --un tipus de recipient-- de la planta embotelladora i a les ampolles analitzades en les dates coincidents amb els 'coolers'.

Es tracta d'un aqüífer que es troba a 150 metres de profunditat en un entorn natural que compleix la normativa i que té una protecció de sis metres de formigó: "Ens centrarem a continuar fent estudis per veure on s'ha produït el contacte del virus amb l'aqüífer", ha sostingut Casal.

"Poden ser excrements que s'han filtrat. No és que els excrements arribin a l'aqüífer, sinó que hi arriben els norovirus", ja que si hi hagués presència fecal l'anàlisi hauria detectat bacteris i no virus, ha precisat el ministre de Salut, que ha indicat que evidentment aquest virus es troba als excrements.

LES MOSTRES CATALANES, "NO HOMOLOGABLES"

Les anàlisis fetes al laboratori de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) a Girona han detectat la presència de dos genotips de norovirus: un amb 20 unitats virals per cada cinc litres i un altre amb 110 unitats virals per cada cinc litres, xifres "molt inferiors" a les proporcionades aquest dilluns per la Conselleria de Salut, que ha xifrat una presència de partícules d'entre 1.000 i 10.000 unitats, segons Casal.

Per aquesta raó, les autoritats andorranes consideren que els resultats fets públics per la Generalitat procedien d'una mostra "no homologable ni oficial", ha incidit el ministre, que ha assegurat que el Govern d'Andorra va pactar amb el català com i on s'havien de recollir les mostres, i van acordar analitzar-les al mateix laboratori.

Han indicat que es mantenen que "no s'ha produït cap filtració d'aigua residual o de claveguera", ja que aquest escenari hauria provocat unes concentracions altíssimes de càrrega fecal, que no s'han produït mai i perquè les aigües residuals estan molt ben canalitzades i separades, fet que desmenteix el posicionament de la Generalitat.

Els responsables de salut a Andorra han relatat que fins que no han obtingut els resultats no sospitaven de la font sinó d'una línia nova que s'ha posat fa poc en producció, i han qualificat de "realment excepcional" aquesta situació.

El ministre de Sanitat ha dit que la planta --en què treballen vuit treballadors-- haurà de tancar per la dificultat de recuperar l'aqüífer afectat i de restablir la confiança amb aquesta font: "Serà complicat que l'empresa torni a ser viable".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés