Actualitzat 29/03/2017 15:55

El Consell de Garanties avala el requeriment d'incompetència del Govern a les 'revàlides'

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya (CGEC) ha avalat en un dictamen el requeriment d'incompetència que ha presentat la Generalitat a finals d'agost davant del Govern espanyol pel reial decret que regula les avaluacions finals d'ESO i de Batxillerat.

Aquest organisme considera que el decret vulnera la competència de la Generalitat en matèria educativa i la matèria en llengua pròpia, i aquest dictamen permetrà al Govern plantejar un conflicte de competència davant del Constitucional per aquesta norma, ha informat aquest dilluns la Conselleria d'Ensenyament en un comunicat.

La Conselleria d'Ensenyament s'ha mostrat contrària a les 'revàlides' des de l'aprovació de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) perquè condicionen les possibilitats acadèmiques i no tenen en compte l'evolució de l'alumne.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha recordat que qui ha d'avaluar l'alumne i si obté o no un títol és el professorat, "no un examen d'un dia", i ha assenyalat que no té sentit condicionar l'obtenció d'un títol amb un examen extern.

El Consell conclou en el seu dictamen que el reial decret vulnera la competència en matèria educativa de l'Estatut en relació amb els articles que tracten sobre les característiques, el disseny i el contingut de les proves, sobre les unitats d'avaluació, i sobre els objectius i grau d'adquisició de competències.

El Govern ha recordat que ja va retreure que el reial decret vulnera aquesta competència perquè regula la prova "de manera massa detallada" i que l'Estat hauria de limitar-se a regular les bases i no el seu desenvolupament.

"BUIDA DE CONTINGUT" LA COMPETÈNCIA CATALANA

La Generalitat considera que l'Estat s'excedeix en la regulació bàsica estatal i "es buida de contingut" la competència de l'Executiu català per regular les proves i assumeix fins i tot funcions executives en el disseny i determinació del contingut cada any de les proves.

Sobre l'opció lingüística per part dels pares d'escollir la llengua --castellà o català-- que proposa el decret, el Consell de Garanties dictamina que vulnera el règim lingüístic establert a l'Estatut, que assenyala que el català ha d'utilitzar-se normalment com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu, i la competència de la Generalitat en matèria de llengua pròpia.

La Generalitat ha remarcat que ja va criticar aquest dret d'opció lingüística quan va interposar el requeriment d'incompetència, ja que considera que el decret estatal realitza una "regulació expressa de la llengua en què podrà realitzar-se" la prova.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés