Actualitzat 28/11/2016 12:43

Condemnen l'ICS a indemnitzar amb 25.000 euros pel retard diagnòstic en un càncer de còlon

Pared del colon
UNIVERSIDAD DE MICHIGAN

BARCELONA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència de Barcelona ha estimat parcialment un recurs i ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) a una indemnització de 25.000 euros per un retard diagnòstic del càncer de còlon d'una pacient de 81 anys, amb resultat de mort, ha informat aquest dilluns El Defensor del Pacient en un comunicat.

La decisió de l'Audiència, consultat per Europa Press, revoca una sentència del Jutjat de Primera Instància 7 de Barcelona, que va desestimar íntegrament la demanda de la família que considerava que la mort es va deure "no tant al procés neoplàsic sinó a la desatenció diagnòstica que va ocasionar la progressió de la malaltia".

Després de desestimar el jutjat la sentència, va presentar un recurs d'apel·lació davant de l'Audiència de Barcelona pledejant responsabilitat patrimonial per l'atenció mèdica prestada entre juny del 2011 i abril del 2012 a la pacient per "retard en el diagnòstic de la neoplàsia de recte i que va motivar la mort".

La pacient, amb antecedents d'hemorroide, restrenyiment crònic i malaltia[diverticular, va acudir el 21 de juny del 2011 al CAP afectada de malestar abdominal i anal i dolor anal punxant en la deposició, s'ha constatat la presència d'una hemorroide externa i es va prescriure banys de seient i tractament local simptomàtic.

La pacient va tornar el 21 de juliol per episodis de rectorràgia i es va demanar anàlisi de sang i també colonoscòpia, prova que va ser programada per a l'abril del 2012, i el 5 de setembre va tornar al CAP perquè va manifestar que li feia mal "tot".

L'anàlisi de sang va demostrar un nivell d'hemoglobina una mica inferior als valors de referència, i el 25 d'octubre va requerir atenció domiciliària per hemorroide i rectorràgia, en què van detectar a la cara lateral del recte "una zona indurada i dolorosa de més de 2 centímetres de diàmetre" i va ser derivada al servei de cirurgia general i aparell digestiu.

L'especialista va qualificar la zona com a paquet hemorroïdal no complicat, i el 13 de novembre la pacient va acudir a Urgències de Vall d'Hebron per "dolor incapacitant", al qual va tornar a acudir el 16 de febrer, que va remetre a control pel CAP i la colonoscòpia programada.

El 15 de març va ser evacuada pel servei d'atenció domiciliària a Vall d'Hebron per dispnea i febre, on es va prescriure paracetamol, i després de sengles visites a domicili el 30 de març i 10 d'abril es va traslladar a urgències, on l'anàlisi van mostrar una anèmia normocítica normocrómica.

Es va diagnosticar neoplàsia de recte amb múltiples metàstasis hepàtiques, la més gran de 10 x 9,9 centímetres, quedant ingressada, descartant el comitè mèdic tractament de quimioteràpia per l'"extensió de la malaltia", i la pacient va morir el 13 de maig en un centre d'atenció sociosanitària.

En la sentència de l'Audiència de Barcelona es considera que "no té qualsevol justificació" la programació a nou mesos vista de la colonoscòpia per la dificultat per fer l'exploració, i de mantenir la data tot i els continus requeriments d'assistència de la pacient.

"RUTINÀRIA I DESCUIDADA"

Tampoc creu adequadament valorat el nivell d'hemoglobina en sang que tenia la pacient, per la qual cosa considera "rutinària i descuidada" l'atenció prestada a la pacient pel servei públic de salut.

La sentència assenyala que no és possible afirmar amb una seguretat absoluta que, en cas d'haver-se detectat el tumor davant dels primers símptomes, hagués estat possible l'extirpació ni que el tractament hagués portat a la curació, però que la falta de detecció "va privar de qualsevol possibilitat de curació (...) o en el pitjor dels casos, d'una millor qualitat de vida durant gairebé deu mesos".

Davant de la "deficiència assistencial constatada", el jutge ha condemnat Zurich Seguros --amb la qual està assegurada l'ICS-- a la indemnització de 25.000 euros en una sentència davant de la qual es pot interposar recurs davant del Tribunal Suprem o el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés