Actualitzat 07/09/2016 14:34

La comunitat educativa demana al Govern un "posicionament clar" contra la Lomce

Representantes de la comunidad educativa de Catalunya
EUROPA PRESS

Lamenta "un altre any perdut" sense revertir les retallades

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce) ha demanat aquest dimecres a la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, un "posicionament clar" contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) que se sustenti en raons ideològiques, i no per raons tècniques, com les que asseguren que ha aportat el Govern per no fer les revàlides.

El portaveu de la Muce, Jaume Aguilar, ha reclamat aquest dimecres en roda de premsa una normativa catalana que elimini aquestes proves i ha lamentat "absències greus" en el sistema al començament del curs, com que els alumnes de batxillerat desconeixen si hauran de presentar-se a la selectivitat i els pares no saben si rebran les beques-menjador.

El Muce ha alertat que els centres tenen una dotació insuficient, falten places d'FP, les aules d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) estan saturades i l'increment de les plantilles és insuficient davant de l'augment de l'alumnat, al que se suma l'empitjorament de les condicions laborals dels docents.

Aguilar ha considerat "totalment insuficient" l'increment de despesa que preveien els Pressupostos 2016 no aprovats --amb 211,2 milions d'euros en total--, davant dels 1.000 milions que caldrien només per eliminar els barracons i tenir edificis educatius en condicions, una mesura que consideren necessària.

Sobre aquests mòduls prefabricats, han volgut desmentir que sigui inútil construir més edificis perquè en anys posteriors baixin els grups d'educació secundària, ja que també cal l'educació postobligatòria i per a adults, de manera que no quedarien en desús.

Veuen "un altre any perdut" sense revertir les retallades, que han fet perdre el 15% del PIB en matèria educativa des del 2010, han lamentat, i han trobat a faltar polítiques contra la pobresa infantil que ha augmentat en aquests anys de crisi.

BEQUES MENJADOR

Sobre les beques-menjador, la presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Montse Conejo, ha lamentat que encara no s'hagin fet públiques les llistes, tot i que dilluns comença el curs escolar i que les sol·licituds es van fer al maig.

Aguilar s'ha preguntat si Ruiz tornarà a obrir les sol·licituds de beques després que anunciés a començament de setembre un canvi en els requisits econòmics --passant d'ingressos de 17.000 euros a l'any a 20.000, adequant-los al llindar de pobresa que assenyala l'Idescat--.

Ha criticat que es faci aquest canvi dies abans que comenci el curs i mesos després que s'hagin sol·licitat les beques, i que algunes famílies potser no les van presentar per no complir els requisits i ara tindrien dret a aquestes.

El representant de CCOO Àngel García s'ha preguntat com és possible que una consellera que en els anys anteriors era responsable de la gestió de les beques-menjador les manté encara en una situació "caòtica", al que la Muce ha reclamat més transparència.

Els representants s'han mostrat preocupats per la situació dels substituts al llarg de l'any i han reconegut que suposa un avanç que s'incorporin el 8 de setembre, però encara hauria de millorar-se: "Encara no s'han recuperat els nivells de contractació del 2012", ha alertat Aguilar.

MOBILITZACIONS

El representant del sindicat d'estudiants Oriol González ha assegurat que les revàlides que preveu la Lomce són les mesures "més nefastes", perquè perjudiquen els alumnes que no tenen un espai en condicions per estudiar, i que si s'apliquen poden deixar sense títol a estudiants que suspenguin aquest examen tot i haver aprovat totes les assignatures durant el curs.

"Ens oposem rotundament" des de totes les Comunitats Autònomes, ha proclamat González, i ha advertit que impulsaran mobilitzacions contra una llei que ha qualificat de retrògrada, al que el portaveu de la Muce ha afegit que estan estudiant fer protestes i que avalen les propostes pels sindicats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés