Publicat 03/11/2016 18:54

La Comissió d'Ajuda al Refugiat reclama actuar davant de l'arribada de polissons als ports

Insta el Parlament a seguir l'acció del Govern en l'acollida amb un grup de treball

BARCELONA, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

La directora de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), Estel·la Pareja, ha alertat que el desembarcament de polissons està "invisibilitzat" als ports de Barcelona i Tarragona, dels quals no es disposa de dades de persones que hagin arribat en vaixells de manera clandestina, ni si s'ha ofert protecció als possibles demandants d'asil.

En compareixença parlamentària aquest dijous ha demanat que, dins del marc competencial català, es faciliti el dret d'asil a polissons --i s'investigui si arriben--, així com a demandants d'asil que arribin a l'Aeroport de Barcelona-El Prat.

També ha instat el Parlament a crear un grup de treball per donar seguiment a l'acció del Govern en acollida, que ha celebrat que inclogui l'asil al Pla de Ciutadania, però fa falta "aprofundir en el seu desplegament" amb indicadors d'impacte i dotació pressupostària.

Pareja ha destacat que no es tracta d'una crisi puntual, sinó sistèmica, i ha criticat l'actuació de la UE, que ha tancat les fronteres, mentre que els països empobrits han acollit el 86% dels refugiats, com el Líban, que té una població de quatre milions i ha acollit un milió de refugiats.

"En els últims mesos s'ha endurit la política de visats" a Espanya, amb un 70% de denegació de sol·licituds d'asil, per la qual cosa ha demanat que s'elimini l'exigència de visats de trànsit per a persones de països en conflicte, i ha criticat que es facin devolucions en calent a la frontera sud espanyola, sense garantia processal ni identificacions.

"Volem que hi hagi vies segures i legals", com ara corredors humanitaris i que evitin que persones que fugen de la guerra i la violència hagin d'emprendre trajectes mortals, a més que s'activin polítiques de concessió de visats humanitaris, es flexibilitzin els requisits de reunificació familiar i que s'accelerin els compromisos espanyols de reubicació i reassentament.

GRUPS PARLAMENTARIS

El diputat de PSC Ferran Pedret ha coincidit amb Pareja que es tracta d'una crisi de Drets Humans, davant de la qual els estats membre han respost centrant-se en la por i a evitar un efecte crida, mentre que Fernando Sánchez Costa (PP) ha alertat que augmentar el salvament marítim genera que "molts juguin a deixar el vaixell a la deriva" per provocar que els rescatin, i ha apostat per evitar obrir fronteres i augmentar la cooperació.

Josep Nuet (SíQueEsPot) ha defensat que Europa ha participat de manera directa o indirecta en els conflictes que ha creat aquest flux migratori: "Parlar de l'Afganistan, l'Iraq i Síria és parlar de la mà europea", ha sentenciat, mentre que Carles Riera (CUP) ha lamentat que els estats membre busquin riquesa i poder polític a l'exterior sense assumir les conseqüències.

La diputada de C's Susana Beltrán ha coincidit en la necessitat de crear un grup de treball de seguiment de l'Executiu per conèixer els reptes actuals, i la diputada de JxSí Adriana Delgado ha instat a fer una primera trobada del grup a finals de novembre, mentre que ha cridat a actuar tot i que les competències catalanes estiguin limitades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés