Actualitzat 30/03/2017 18:30

Comín reactivarà el Consell de la Professió Mèdica per arribar a acords "vinculants"

"Si existís un informe PISA en salut el sistema català estaria entre els primers del món", afirma

GIRONA, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha anunciat aquest dijous que el departament té en els seus pròxims prioritats reactivar el Consell de la Professió Mèdica, creat el 2006 després d'una vaga històrica dels metges, per poder arribar a acords "vinculants" amb els facultatius en relació amb qüestions sobre el model assistencial i la situació laboral.

Ho ha afirmat al III Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya 'Construïm junts la professió del futur al servei de les persones', organitzat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) aquest dijous al Palau de Congressos de Girona, al qual han assistit un miler de professionals que han reflexionat sobre el "metge del futur" a partir de quatre ponències.

Comín ha afirmat que si existís un informe PISA --que valora la qualitat del sistema educatiu d'un país-- a l'àmbit de la salut, el català estaria "entre els primers del món", gràcies a la qualitat dels metges catalans, que són els millors professionals d'Europa i del món.

La qualitat del sistema, que segons Comín ha aguantat gràcies a la vocació dels metges, sol es mantindrà si s'afronten els "canvis profundíssims" als quals s'enfronta el sistema de salut: el demogràfic, l'envelliment, les noves tecnologies, la desigualtat social, i el canvi cultural, ja que el pacient d'avui reclama més codecisió.

Segons la seva opinió, el congrés d'aquest dijous és "un exemple" d'estar a l'altura d'aquests canvis, i ha subscrit el decàleg de la 'Declaració de Girona', aprovat pel 97% dels participants, a més de felicitar que l'elaboració de les ponències s'hagi fet de manera participativa.

Per això, ha sostingut que l'administració també ha d'estar a altura, i ha recordat algunes de les polítiques del seu departament, com garantir l'accés universal a la sanitat, el 'big data' sanitari per a la investigació, el nou model de salut mental més comunitària, i el canvi de pagament en l'atenció primària per fer-la més sensible a factors socioeconòmics.

"El primer punt de l'agenda política està l'estabilitat laboral dels metges del país", ja que si no no es pot garantir la qualitat del sistema, i ha citat especialment els joves facultatius i la necessitat de conciliar perquè la professió cada vegada està més feminitzada.

ABANDONAR "EL TACTICISME"

Al tancament del congrés, el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha demanat a Comín un "espai de debat vinculant" amb l'administració per abordar temes sobre l'àmbit professional i laboral, una proposta que ha recollit del secretari general del sindicat Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig.

"Necessitem un ampli i profund consens polític i social per mantenir la qualitat i l'equitat dels serveis sanitaris", ha manifestat Padrós, al reclamar a totes les forces polítiques que abandonin el tacticisme i es fixin en el que els uneix per fer el sistema viable i sostenible.

Segons ell, el context és de falta de recursos econòmics i ofec financer, però ha demanat que a l'agenda dels responsables polítics estigui en primera posició "evitar la pèrdua financera per mantenir inversió equipaments i donar una atenció de qualitat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés