Actualitzat 30/03/2017 08:00

La CE alerta del "perill immediat" sobre els avenços mèdics que suposen els antibiòtics

"Tenim un risc més gran de tornar a la medicina anterior a Pasteur", diu Xavier Prats

BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

El director de Salut de la Comissió Europea (CE), Xavier Prats, ha alertat d'un "perill real i immediat" dels antibiòtics sobre els avenços mèdics dels últims 50 anys, que estan en risc de perdre's de manera irreversible si no s'inverteix en investigació, prevenció i diagnòstic.

Prats ho ha dit durant la conferència-col·loqui 'Sistemes de salut a la UE. Com innovar davant del canvi tecnològic i la desigualtat social', que ha pronunciat aquest divendres en el Cercle d'Economia de Barcelona, acompanyat pel seu president, Anton Costas.

"Tenim un risc més de tornar a la medicina anterior a Pasteur", ha sostingut Prats, i ha advertit que moltes operacions quirúrgiques amb cesària no es podran fer, com succeirà amb altres patologies, a causa que els microbis hauran desenvolupat resistència als antibiòtics.

Segons ha relatat, hi ha rius a la Xina amb "una concentració d'antibiòtics superior a la qual es permet en la sang humana".

GLOBALITZACIÓ, DEMOGRAFIA I TECNOLOGIA

La qüestió dels antibiòtics s'emmarca en un dels reptes que, segons Prats, afronten els sistemes europeus de salut, que són la globalització, la demografia --amb l'envelliment de la població-- i la tecnologia.

L'evolució demogràfica té una "conseqüència dramàtica per als sistemes de salut", ja que avui neixen la meitat de nens que el 1950 i la població de 80 anys és la que més creix, el que afectarà la medicina i la salut pública.

Segons la seva opinió, la salut és un "fenomen global" semblant al canvi climàtic perquè malalties desaparegudes poden tornar, com per exemple l'Ebola.

INNOVACIÓ EN FÀRMACS

També ha avisat que les innovacions en fàrmacs poden generar desigualtats socials, i ha exemplificat que la manipulació genètica pot augmentar la qualitat de vida de les persones, el que és un tema "existencial".

Ha reconegut que la fixació dels preus dels fàrmacs és "un tabú" per a la UE, perquè els estats són molt gelosos d'aquesta competència, que és trobar l'equilibri entre l'eficàcia i la disponibilitat d'un medicament, de manera que pot ajudar amb mètodes transparents.

Prats ha detallat mecanismes en els quals treballa la UE per donar base científica a les polítiques de salut, com l''State of Health in the EU', que inclourà 28 informes nacionals sobre l'estat dels sistemes de salut amb recomanacions per als països, i el 'Health Technology Assessment' (HTA) per avaluar les tecnologies mèdiques.

Tot i que ha celebrat que l'esperança de vida amb bona salut dels catalans és de les més altes d'Europa, ha lamentat que Catalunya i Espanya tenen un "número minúscul" de metges generalistes i ha afegit que el sistema s'aguanta per la qualitat dels professionals.

També ha assenyalat com un "element preocupant" la taxa d'obesitat en els nens que a Espanya és de les més altes d'Europa, qüestió que té relació amb els hàbits, l'educació i la salut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés