Publicat 27/04/2016 14:31

Catalunya llança una nova xarxa oncològica per abordar l'augment d'incidència del càncer

Presentación de la nueva red oncológica de Catalunya
EUROPA PRESS

L'ICS i l'ICO s'alien per atendre al 60% dels malalts de càncer

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut ha impulsat la nova xarxa oncològica de Catalunya, fruit d'un "acord estratègic" entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO), amb la finalitat d'abordar l'augment de la incidència i la supervivència del càncer els anys vinents a causa de l'envelliment de la població.

En roda de premsa aquest dimecres el conseller de Salut, Toni Comín, el director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), Josep Tabernero, i la directora de l'ICO i de l'ICS, Candela Calle, entre d'altres, han presentat aquest nou model assistencial, que busca fer de Catalunya un "referent mundial" a l'àmbit de l'atenció i la investigació del càncer, segons el conseller.

Un de cada dos homes i dos de cada tres dones tenen actualment risc de patir càncer en algun moment de la seva vida, xifres que augmentaran els anys vinents: un 22,5% en els homes i en un 24,5% en les dones el 2020, si bé també caurà la mortalitat, ha precisat la directora d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal.

Segons ha explicat Nadal, la mortalitat ha anat caient de manera progressiva des del 1993 en un 1,3% anual en homes i un 2,1% en dones, perquè es detecta abans el càncer i es cura més, i també a causa que es pot cronificar la malaltia i augmentar la supervivència.

MÉS OPCIONS DE TRACTAMENTS

La unió entre els hospitals de l'ICS i l'ICO, que liderarà Josep Tabernero (VHIO), permetrà atendre al 60% de la població amb càncer: "Els pacients tindran més opcions de tractaments, protocols més consensuats, atenció més integrada, es notarà en tota la prestació de servei que es fa en l'atenció oncològica", ha precisat Cristina Nadal.

L'objectiu del projecte és aplicar un sistema comú i més homogeni; l'ús eficient dels recursos; les bones pràctiques i models d'atenció sostenibles; la millora de l'accessibilitat i l'equitat; donar més potencial a l'hora de registrar dades i analitzar resultats; una millora contínua del sistema i facilitar que existeixi massa crítica, el que "fa el sistema català més atractiu".

ATENDRAN EL 60% DELS MALALTS AMB CÀNCER

Qüestionats per la falta d'equitat pel fet que no cobreixi al 100% dels pacients oncològics, Nadal ha exemplificat que el Vall d'Hebron rep "pacients derivats de tot el territori" per ser tractats, tot i que no existeixin acords ni s'hi hagi oficialitzat cap aliança.

Candela Calle, que dirigeix les dues institucions de manera inèdita fins ara, ha assegurat que l'objectiu de l'aliança és que aquestes dues empreses públiques que depenen del CatSalut continuïn treballant juntes per potenciar el seu treball, però ha remarcat que es "mantindrà l'autonomia de gestió" dels dos ens.

Tabernero ha exposat que és més fàcil que ICS i ICO s'entenguin per la seva governança: "Són organitzacions que tenen una forma semblant de treballar, però no va en detriment de pacients de fora d'aquest territori", ha assegurat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés