Publicat 14/02/2016 11:47

Casaldàliga complirà aquest dimarts 88 anys amb la mateixa força i "compromís"

Pere Casaldàliga en una fotografía de Joan Guerrero en Brasil
JOAN GUERRERO

Mans Unides dedica un trienni de lluita a l'"escàndol de la fam" de 800 milions de persones

BARCELONA, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

El bisbe Pere Casaldàliga complirà aquest dimarts 88 anys amb la mateixa força i "compromís" en la lluita a favor dels indígenes al Brasil des de 1968, malgrat el seu estat de salut i patir Parkinson, ha explicat a Europa Press un estret col·laborador del religiós, l'activista barceloní Raul Vico.

Vico ha afirmat que "si es pot parlar d'ecologia, indígenes i moviment pagès al Brasil és gràcies a Casaldàliga" i al treball que ha iniciat a favor seu, ha destacat amb motiu de la Jornada Nacional de Mans Unides aquest diumenge, que llança a Espanya la seva Campanya Contra la Fam.

L'activista gestiona projectes de treball amb pagesos, agricultura familiar i reforestació per a l'associació de la diòcesi de São Félix do Araguaia (el Brasil), a l'Estat amazònic de Mato Grosso, impulsada el 1974 pel bisbe després d'anys de lluita per la defensa dels pobles indígenes que va obligar el prelat, el 2012, a marxar de casa seva després d'haver rebut amenaces de mort, tot i que sempre ha mantingut que mai tornarà a la seva terra natal.

El barceloní ha relatat que la situació està ara més calmada, tot i que hi continua havent un conflicte difícil de resoldre, "amb enfrontaments ocasionals entre indígenes i 'ocupants', però no directament amb l'organització" ni amb el bisbe.

"Discretament, anem fent tasques amb els indígenes, i ell també", ha explicat Vico, que ha ressaltat que, malgrat patir Parkinson i no poder sortir de casa, el bisbe segueix participant en tot i està molt lligat a l'actualitat.

L'associació treballa amb pobles indígenes en una regió remota, en àmbits que van de la "sobirania alimentària", al crèdit per a persones sense accés a bancs, passant per l'assistència sanitària: la diòcesi es troba en plena Amazònia, on no hi ha metges i són habituals quadres de malnutrició infantil i lepra, i en ocasions fan falta 24 hores de viatge per arribar a un hospital.

TRIENNI CONTRA LA FAM

Vico ha destacat el vincle entre ecologia i alimentació que crea la campanya de Mans Unides --que dóna suport a projectes de la seva associació-- per combatre la fam, amb el lema 'Planta-li cara a la fam: sembra', i ha insistit en la necessitat de lluitar contra problemes que impedeixen l'agricultura de subsistència en aquest tipus de regions, com els monocultius, els transgènics i el difícil accés a les llavors tradicionals.

Davant dels 800 milions de persones amb fam crònica que hi ha al món --segons dades de 2015 de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)--, Mans Unides ha explicat en un comunicat que aprofundirà en les raons de l'"escàndol de la fam": el mal ús dels recursos, el sistema econòmic internacional que prima el benefici dels forts i els estils de vida i consum que augmenten l'exclusió.

ECOLOGIA I ALIMENTACIÓ

"Ecologia i alimentació són inseparables" ha sentenciat Vico, per la qual cosa l'associació utilitza tècniques que combinen replantar la selva amazònica amb agricultura familiar, una proposta que engloba alimentació i reforestació i que dóna una sortida a molts indígenes que van arribar a la regió per ser mà d'obra de grans terratinents.

Els anys 70 i 80 han estat una etapa de conflictes molt durs, en què els autòctons van començar a reclamar un tros de terra i Casaldàliga va adoptar un paper més radical, lluitant a favor seu: "Si avui tenen un tros de terra, és per Casaldàliga", ha testificat Vico.

La tècnica agrícola que utilitzen és la de plantar espècies que creixin ràpid, per menjar, al mateix temps que espècies de cicle mitjà --com arbres fruiters-- i arbres que requereixen més temps per créixer, per cobreir les necessitats alimentàries i alhora revertir la desforestació de la zona.

"Per a mi, Casaldàliga és inspiració i força, una crida al compromís i a prendre partit, a posar de la teva part", i la demostració que poden fer-se transformacions que tinguin un sentit permanent, fetes amb la gent, amb la qual quedaran.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés