Actualitzat 30/03/2017 01:34

La campanya de vacunació antigripal a Catalunya arrenca dilluns amb 1,2 milions de dosis

BARCELONA, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

La campanya de vacunació antigripal a Catalunya arrencarà dilluns que ve 24 d'octubre amb la previsió de distribuir 1.180.000 dosis de vacunes en ambulatoris, hospitals i consultoris locals, que suposarà una inversió de 4,3 milions d'euros --un 10% del pressupost en vacunes--, xifres semblants a les de l'any passat.

En roda de premsa aquest divendres, han presentat la campanya antigripal 2016-2017 el conseller de Salut, Toni Comín; el secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Joan Guix, i la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

Salut recomana vacunar sis grups de risc que inclouen col·lectius que poden patir complicacions greus i més mortalitat, com pacients amb malalties cròniques --bronquitis i insuficiència cardíaca--; persones de 60 anys o més; embarassades; professionals de la salut; cuidadors de persones en risc, i persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, com policies i bombers.

Comín ha considerat que la vacunació és "necessària i imprescindible" perquè representa la intervenció més efectiva per reduir tant les complicacions com la mortalitat que provoca l'epidèmia en el període que va de finals de desembre fins al març.

OBJECTIUS DE MILLORA

Com a novetat, aquesta campanya se centrarà a millorar la cobertura de persones de 60 a 65 anys que ara està al 54% --tot i que superior a la mitjana europea, del 45%--; millorar el 19% de la franja 15-60 anys amb problemes crònics de salut, i millorar la cobertura de professionals de salut --metges i infermeres-- que el 2015 va ser "insuficient" amb el 19,3%.

"Associar la grip amb banalitat és totalment incorrecte", ha avisat Joan Guix, que ha alertat que el 2015 es van registrar un total de 623 casos greus i 60 morts per grip: un 78,7% eren virus de tipus A, el 93% presentava factors de risc, el 82,3% eren persones "no vacunades" i el 59% de més de 64 anys, ha alertat.

UMBRAL EPIDÉMICO A 110,7 CASOS

Salut, que situarà el nivell epidèmic en els 110,7 casos, desplegarà dues formes d'acció: la vigilància amb la xarxa sentinella formada per 42 centres d'atenció primària (CAP) i 12 hospitals de referència amb la implicació de 60 professionals, que donaran informació sobre els casos registrats en el conjunt del territori.

Carmen Cabezas ha incidit que, com cada any, es preveuen els virus A i B i haurà tres ceps --H1N1, H3N2 i llinatge Victòria--, i l'epidèmia "començarà tard i s'allargarà més en el temps", com ha succeït els últims anys.

Segons ha dit, no es pot preveure com es comportarà el virus aquest hivern perquè va canviant progressivament, si bé ha afegit que dependrà de la climatologia i del cep circulant, ja que pot ser un tipus que afecti més a joves o a ancians, fet que determinarà la gravetat de l'epidèmia.

La vacuna ofereix entre un 70% i un 90% de protecció contra la malaltia clínica en adults joves, sempre que hi hagi una bona correspondència entre els ceps circulants i les incloses en la vacuna, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La coordinadora del Grup de Vacunes de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Puri Robles, ha defensat l'administració de la vacuna entre facultatius i infermeres, perquè són aquests professionals els que "porten la grip als malalts de més risc", com els oncològics, ha exemplificat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés