Actualitzat 30/03/2017 04:15

El CaixaForum posa a dialogar obres de presos i artistes consagrats en una exposició

BARCELONA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

El CaixaForum de Barcelona posarà a dialogar obres realitzades per interns dels tallers artístics de diverses presons de Catalunya amb altres obres d'artistes consagrats en una exposició que, a través de temes com la naturalesa humana o la llibertat, posa en contrast dos rols socials molt allunyats.

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dimarts la comissaria de l'exposició 'Bàlsam i Fuga', Mery Cuesta, al costat del director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Armand Calderó; l'artista Ricardo Cavolo, i Raúl, un intern de la presó de Quatre Camins.

'Bàlsam i Fuga', que es podrà veure fins al 15 de gener, part d'entendre l'art com una manera d'evadir-se i com un "bàlsam per a l'ànima", especialment en una institució com la carcerària, i reflecteix les diferents visions dels interns en temes com la vida a la presó i la pròpia identitat.

Els monitors artístics --figura que només existeix en el sistema penitenciari català i que han destacat tant Calderó com Cuesta-- ensenyen als interns a expressar-se a través de l'art, i sorgeixen obres que emergeixen simbolismes comuns, com els ocells i els vaixells de paper, una metàfora de la llibertat anhelada, i alguns discursos reiterats com la mitificació de la figura de la mare.

Aquesta exposició és un "gran plantejament", ha explicat Calderó, per visualitzar un diàleg entre dos mons, que es reflecteix en el contrast del conjunt d'obres format per artistes com Miquel Barceló i Josep Guinovart, i les creacions dels interns.

EXPLICAR A LA SOCIETAT

Amb aquesta exposició, Cuesta pretén "fer entendre la vida carcerària a la societat", i per això les peces exposades són mostra de les reflexions i emocions d'artistes i interns, per qüestionar si és tan diferent la creació artística en un centre d'art i en una institució penitenciària.

'Bàlsam i Fuga' neix de la voluntat dels monitors artístics de projectar el treball que es fa en els centres, que al costat de Cuesta es posen en contacte amb La Caixa, i els inclouen en el programa 'Art For Change', que a través de la cultura ajuda persones en risc d'exclusió social.

CREIXEMENT PERSONAL

Calderó ha explicat que els presos consideren els tallers artístics una experiència de "creixement personal", per la qual cosa es converteix en alguna cosa essencial en el seu procés de reinserció i també a l'hora de generar expectatives de futur.

Raúl, un intern de Quatre Camins que porta 14 anys a la presó, ha relatat també la seva experiència amb el taller, que entén com una forma d'"autoconeixement" i d'evasió personal, per superar la maldat i les pors que són freqüents a la presó i crear les seves obres des de la bellesa interior.

CONCEPTE D'INSTITUCIÓ TOTAL

L'exposició segueix el format d'"institució total" que es pot veure en una presó, fent un recorregut per l'entrada, el taller, el pati, els cubicles, l'escapisme i, finalment, la sortida, i on també es reflecteix la importància de la família o de la música en la vida a la presó.

Cavolo és l'artista dels dos murals de l'exposició, fets en col·laboració amb interns i artistes consagrats respectivament, que expressen la visió dels dos col·lectius sobre la llibertat i la sortida de la institució, i en què es reflecteixen els temors i les expectatives dels presos a l'hora de retrobar-se amb la societat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés