Publicat 26/05/2016 13:52

Càritas de Barcelona augmenta un 7% els serveis a les persones ateses

Juan José Omella
CEE

BARCELONA, 26 maig (EUROPA PRESS) -

Càritas Diocesana de Barcelona va atendre el 2015 un total de 23.913 persones --el que significa un 2% més que l'any anterior i un 35% més que el 2009, primer any de l'impacte de la crisi econòmica-- que han rebut 47.017 serveis, un 7% més, segons la Memòria Anual 2015 presentada aquest dijous.

En roda de premsa presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, l'adjunta d'Acció Social de Càritas de Barcelona, Mercè Darnell ha explicat que els serveis a les persones ateses han crescut un 51% des del 2009, una qüestió que mostra que les famílies "cada vegada tenen més dificultats, demanen més ajuda".

Darnell ha explicat que en les famílies amb nens és on es concentra la pobresa --la meitat de les ateses--, i que un 37% d'aquestes està a càrrec d'una dona, i que el 41% no té un habitatge digne, estable i segur.

POBRESA SEVERA

El 64% de les persones ateses el 2015 --el 47% amb nacionalitat espanyola-- ja ho havien estat en anys anteriors, i d'aquestes el 18% fa més de cinc anys que rep ajudes, i el 78% en edat de treballar no té feina, cosa que evidencia que la pobresa és cada vegada més severa.

Els diferents programes que gestiona Càritas de Barcelona han permès que 1.167 persones hagin trobat feina, i l'entitat ha destinat 4,2 milions d'euros ajudes directes per a necessitats bàsiques, dels quals més de la meitat --2,4 milions-- han estat suport a les famílies per a despeses bàsics, quan aquesta quantitat era 700.000 el 2009.

El 26% d'aquests 2,4 milions han estat per a la compra d'aliments --un 16% més que en 2014-- i el 53% per a habitatge, mentre que una cinquena part de les relacionades amb l'àmbit sanitari ho han estat per a atenció psicològica, que s'ha quintuplicat respecte a l'any anterior.

Càritas de Barcelona ha atès 629 persones que procedeixen de països en conflicte o que poden optar a asil o refugi, i 35 persones de nou famílies s'han ubicat en pisos ofert per parròquies, particulars i l'entitat.

TREBALL AMB COR

A més de la Memòria 2015, també ha presentat resultats del projecte 'Feina amb cor', un programa amb el qual l'entitat ha aconseguit que 1.524 persones hagin trobat treball i que es dirigeix a aturats de llarga durada, sense prestacions socials o famílies amb tots els seus integrants desocupats.

De les 2.381 persones que han acabat el programa entre desembre de 2013 i desembre de 2015, el 64% va trobar feina de manera immediata i un 71% en els tres mesos posteriors a la seva finalització, el que la responsable del projecte, Dessiré Garcia, ha vist com un "missatge d'esperança".

PREVISIÓ DEL 2016

El director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets, ha dit que les dades dels primers mesos del 2016 apunten que el nombre d'atesos no ha augmentat gairebé, com ja va passar l'any passat, i que a finals d'any espera que ho faci sobre un 2%, però que sí que els atesos necessiten més suport.

Busquets ha advocat per separar la crisi econòmica, de la qual hi ha signes de recuperació, de la crisi social, que està vigent, perquè "després de la tempesta no ve la calma".

PROPOSTES

Ha lamentat que en el cas de la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) de la llei d'emergència habitacional s'hagi tingut més en compte l'"ordenament competencial" que a les persones que s'atenia, i ha demanat la seva aplicació per garantir que no hi hagi desnonaments ni corts de subministrament.

Entre d'altres propostes que ha realitzat és la de garantir uns ingressos mínims com recull l'Estatut; unificar, simplificar i reforçar les prestacions socials, i aprovar una "verdadera" llei de segona oportunitat per a les famílies.

L'arquebisbe de Barcelona ha assegurat que queda molt treball per fer, ha alabat el treball "impressionant" de Càritas, ha lamentat que hi hagi moltes cares tocant la pobresa i ha demanat a la política i la societat estar més a prop dels més necessitats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés