Actualitzat 26/12/2016 12:37

Valenciano (PSOE) accepta que el PSC senti Catalunya com a "nació cultural"

Entrevista de Europa Press a Elena Valenciano
EUROPA PRESS

Explica que falta per resoldre l'orgànic i admet que està "sobre la taula" la possibilitat de deixar-los fora de les primàries del PSOE

MADRID, 26 des. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputada socialista Elena Valenciano, membre de la comissió bilateral creada per resoldre l'última crisi entre el PSOE i el PSC, assegura que els dos partits estan "molt d'acord" políticament i no veu problemes al voltant al terme 'nació': els seus companys catalans ja han dit que es refereixen al concepte "cultural" i el PSOE ja ho va acceptar en el preàmbul de l'Estatut.

En una entrevista amb Europa Press, Valenciano assegura que els treballs d'aquesta comissió --composta per tres membres del PSOE i tres del PSC-- han "avançat bastant, sobretot en el polític" i han d'abordar ara l'orgànic i veure si fan "algun retoc" al protocol que regula les seves relacions des de 1978.

Però, ara com ara, els treballs van bé i, com a prova, es remet al document que va aprovar l'executiva del PSC dilluns passat sobre el procés independentista, un posicionament que "està claríssim" i que el PSOE comparteix, perquè "està dins del marc" de l'acord de Granada, que van signar tots els socialistes el juliol de 2013 i en què aposten per una reforma de la Constitució en sentit federal.

I, segons la seva opinió, ja "s'ha resolt" el conflicte al voltant al terme 'nació', perquè tots s'han ratificat en aquest document de fa tres anys i mig i perquè estan d'acord que no es tocarà l'article 2 de la Constitució, que recull l'"indissoluble unitat de la nació espanyola".

Valenciano explica que el PSC ja ha dit "verbalment" i ho ha recollit en la ponència del seu últim congrés que "es refereixen al concepte de nació cultural, lingüística" i "sense derivada de sobirania", i el PSOE ja va acceptar en el preàmbul de l'Estatut el reconeixement d'"una nació que no produeix conseqüències" jurídiques.

ESPANYA NO ES DEFINIRÀ COM A "NACIÓ DE NACIONS"

Això sí, defensa que el que no va a fer és definir a Espanya com "nació de nacions": "En el preàmbul de l'Estatut ja es reconeix que Catalunya se sent, es considera, una nació igual que en 'Granada' s'entén que aquest terme de nació és cultural i lingüístic i no la nació de la qual es deriven drets de sobirania", explica.

I d'aquí, insisteix, no es desprèn que s'accepti que Espanya és una "nació de nacions": "Això no significa que anem a portar a la Constitució que Espanya és una nació de nacions de cap manera, no anem a tocar l'article 2 de la Constitució", insisteix.

L'objectiu del PSOE és, aclareix, portar la 'Declaració de Granada', no "com se sentin o no se sentin" a Catalunya.

"D'ASIMETRIES N'HI HAURÀ SEMPRE"

A partir d'aquí, i pel que fa a les diferències orgàniques, Valenciano recalca que "d'asimetries n'hi haurà sempre", tot i que confia que es pugui arribar a un acord que es traslladi al protocol que regula les seves relacions des de 1978.

"Això de la asimetria no sé qui s'ho va inventar, la relació és asimètrica per definició, perquè ells són un territori i nosaltres som el conjunt", explica Valenciano, rebutjant la crítica que fan des d'algunes federacions, començant per l'andalusa, a la manera que es relacionen els dos partits.

En concret, es queixen que el PSC participa en els òrgans interns del PSOE i no al contrari, però després no es vegi lligat per les seves decisions, com ha passat amb l'abstenció davant de Mariano Rajoy.

Això sí, Valenciano reconeix que és "sobre la taula" la possibilitat que el PSC no voti a les primàries per elegir el líder del PSOE.

"El problema és que ells voten a un secretari general que no és el seu secretari general", subratlla l'eurodiputada, que admet que no té "una opinió formada" sobre aquest assumpte, del qual no hi ha una posició ferma presa.

Aquest serà un dels temes que hauran de tancar en les pròximes setmanes: segons Valenciano, les negociacions podrien anar més enllà dels dos mesos de termini inicial que el PSOE i el PSC van donar a la comissió bilateral, ja que amb el Nadal pel mig, apunta, les seves conclusions podrien arribar un poc més endavant.

En qualsevol cas, recalca que no hi ha "pressa", perquè el que cal fer és "trobar una solució" i és "molt complicat": "Hem de trobar una solució per a l'encaix del PSC en el PSOE, després de tot el que ha passat en aquests anys i en aquests mesos. Quan estigui estarà, per descomptat, abans del congrés", insisteix.

I apunta que hi ha alguns assumptes, com el de la representació del PSC en el PSOE que "deurien veure's en un congrés", tot i que altres es poden resoldre abans.

És el cas de les primàries, que estan regulades en un reglament del Comitè Federal i, per tant, es poden "modular".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés