Publicat 16/03/2016 16:42

El TSJC anul·la la concessió de l'aigua de l'AMB i l'empresa hi recorrerà i seguirà prestant el servei

Grifo, agua
DANKA/FLICKR

El president de la Taula és contrari a la resolució perquè creu que no és possible un concurs públic

BARCELONA, 16 març (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la concessió de l'empresa público-privada per gestionar l'aigua a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) perquè considera que l'administració no va justificar prou la decisió de no convocar concurs públic per adjudicar el contracte.

La resolució no és ferma, ja que hi cap recurs davant del Tribunal Suprem, fet que preveu fer l'empresa mixta, formada un 70% per Aigües de Barcelona (Agbar), un 15% per l'AMB i un 15% per Criteria, que fins que el Suprem no es pronunciï seguirà gestionant el servei de l'aigua com fins ara.

La sentència del TSJC argumenta que no es van expressar "raons tècniques bastants ni hi ha drets d'exclusiva impeditius de la concurrència competitiva, ni existeix valoració fiable del cost econòmic que, pel seu efecte dissuasori, justifiqui la renúncia a la concurrència".

Així, el TSJC anul·la la resolució de l'AMB perquè "no s'han respectat els principis que regeixen la contractació pública" en adjudicar directament el contracte per mitjà d'un procediment sense publicitat.

El president de la Taula ha emès un vot particular contrari a la sentència perquè considera que la resolució hauria d'haver estat desestimatòria de la demanda, presentada per Aigües de València.

Argumenta que la titularitat privada --amb inversions realitzades per Agbar durant gairebé un segle-- de tota la xarxa de proveïment als municipis afectats, xifrada en uns 500 quilòmetres de conduccions, "impedia promoure una concurrència real i efectiva".

Entén que la sentència apunta en la direcció d'expropiar els drets d'Agbar per obrir un concurs públic, i defensa que l'objecte del litigi es limita a establir si era o no possible promoure la concurrència en funció de les circumstàncies que existien quan es va adoptar la resolució impugnada "i no mitjançant una hipotètica i aleatòria modificació d'aquestes".

Actualment, Agbar gestiona el cicle integral de l'aigua, des de la captació fins a la potabilització, transport i distribució, a més del sanejament i la depuració d'aigües residuals per al seu retorn al medi natural o la seva reutilització, i dóna servei a més de tres milions de persones a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés