Publicat 21/09/2017 16:45

1-O.- Tres magistrats del TC dubten de l'efectivitat de les multes fixades per als síndics electorals

Seu del Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

Temen que la mesura doti aquest òrgan d'"un paper que desdibuixa la seva naturalesa primària"

MADRID, 21 set. (EUROPA PRESS) -

Els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) Fernando Valdés Dal-Ré, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer entenen que les multes fixades per als membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O són de dubtosa efectivitat de cara al compliment de la suspensió que el propi tribunal de garanties va acordar respecte d'aquest organisme.

Malgrat això han votat amb la resta de magistrats, i en el seu vot concurrent admeten la idoneïtat de la mesura per remoure les situacions de fet creades com a conseqüència de l'actuació dels membres de les sindicatures electorals.

Després d'un ardu debat, el TC fi ha acordat finalment aquest dijous i de forma unànime la imposició de multes diàries de 12.000 euros per a cadascun dels cinc membres de la sindicatura creada pel Parlament per exercir de junta electoral de cara al referèndum de l'1 d'octubre. En el cas dels síndics territorials aquestes multes ascendeixen a 6.000 euros; sempre, si persisteix l'incompliment.

En el seu vot particular concurrent, els magistrats Valdés, Xiol i Balaguer assenyalen que la complexa situació política que ha portat a la imposició de les multes coercitives "pot situar el Tribunal Constitucional en la representació d'un paper que desdibuixa la seva naturalesa primària".

El control dels poders públics que li correspon s'exerceix a través de "pronunciaments jurisdiccionals de contingut declaratiu que, en lleialtat al pacte constituent, impliquen una decisió amb vocació d'acatamiento autònom per totes les parts implicades, que tenen una posició constitucional igualment legítima i respectable", afegeixen.

MECANISME EXCEPCIONAL

En aquest sentit, els concurrents consideren que la "força executiva" de les sentències i actuacions del Tribunal deriva de "aquesta auctoritas constitucional", per la qual cosa el recurs a qualsevol procediment d'execució "només hauria d'activar-se com a mecanisme excepcional de garantia del respecte a l'autoritat dels seus pronunciaments".

Les multes --la finalitat de les quals no és la de sancionar, sinó la d'obligar a l'empleno de les seves resolucions-- només començaran a imposar-se, en cas de persistir l'incompliment, a partir de les deu del matí de l'endemà a la publicació en el BOE de la present resolució.

Se'ls exigeix, concretament, la revocació de totes les resolucions i acords que hagin adoptat, la comunicació de tal revocació als seus destinataris i la renúncia dels síndics als seus càrrecs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés