Actualitzat 19/12/2014 15:29

Telefònica haurà d'obrir la seva xarxa de fibra als seus rivals, però no a Madrid i Barcelona

Sede de Telefónica
Foto: EUROPA PRESS

El regulador proposa eliminar el límit de 30 megues a l'accés majorista indirecte

MADRID, 19. (EUROPA PRESS)

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha proposat obligar a Telefònica a obrir la seva xarxa de fibra als seus rivals, amb uns preus fixats amb un test de replicabilitat econòmica, excepte en nou municipis, entre els quals hi ha Madrid i Barcelona, que representen el 16% de la població i on com a mínim hi ha tres operadors amb un 20% de la cobertura en xarxes de nova generació ultraràpida.

    En concret, els municipis en els quals Telefónica no tindrà l'obligació de donar accés a la seva xarxa de fibra i que per tant estaran desregulats seran Madrid, Barcelona, Alcalá de Henares, Badalona, Coslada, Móstoles, Màlaga, Sevilla i València.

   Tot i això, en aquests municipis es mantindran les obligacions sobre la xarxa de coure, la infraestructura d'obra civil i l'últim tram de la xarxa de fibra que transcorre pels edificis, el que es coneix com verticals.

   Per a la resta dels municipis, incloent aquells en els quals són presents els cablers regionals (Galícia, Astúries i País Basc), l'organisme proposa que Telefònica presti un servei majorista d'accés virtual al bucle de fibra òptica (conegut com a VULA, per les sigles en anglès) i s'elimina per tant el limiti de fins a 30 megues que es proposava anteriorment.

   En aquestes zones, Telefònica fixa uns preus que seran analitzats per la CNMC per assegurar-se que aquests preus són replicables.

   Pel que fa a l'accés indirecte en el segment residencial, la CNMC ha identificat dues zones amb diferents tipus de competència. La zona considerada "competitiva" està formada per 606 centrals de Telefónica --que es correspon amb el 56% de la planta de parells de coure-- en què la quota de Telefónica no supera el 40%.

   En aquesta zones el NEBA (accés indirecte) sobre fibra estarà de manera transitòria durant un any. A la resta de les centrals, que es considera "no competitiva", la CNMC proposa que les obligacions en matèria d'accés es mantingui.

   Fonts del regulador espanyol han explicat que s'obre ara una consulta pública amb un termini de dos mesos en els quals els operadors podran presentar les seves al·legacions i que després la proposta s'enviarà a Brussel·les.

   De manera que el termini perquè aquesta nova normativa vaig entrar en vigor podria ser d'entre set i vuit mesos. Les fonts han assenyalat que, s'atendrà no només les al·legacions dels agents del mercat sinó w possibles canvis que es poguessin produir, incloent la compra de Jazztel per Orange, si bé la possibilitat que aquesta operació es produeixi s'ha descomptat a l'hora de fer aquesta proposta.

MERCAT EMPRESARIAL

   El regulador proposa a més crear una oferta majorista específica per al sector empresarial, on Telefónica té una posició de privilegi i la situació competitiva no ha millorat els últims anys.

   En aquest segment, la CNMC proposa crear una oferta majorista d'accés indirecte específic, que permetrà la prestació de serveis d'accés de banda ampla d'alta qualitat a les empreses.

   La CNMC proposa per tant canvis respecte al 2009, quan la regulació s'aplicava a un mercat nacional, mentre que ara es planteja diferències entre nou municipis amb un més grau de competència en xarxes de nova generació i la resta del territori nacional per al desagregat i en zones competitiva (composta per 606 centrals) i la resta del territori.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés