Actualitzat 01/08/2016 13:06

El TC comença a deliberar sobre les mesures demanades pel Govern espanyol contra la resolució de ruptura de Catalunya

La bandera de España ondea en el Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

MADRID, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

Els onze magistrats que conformen el Tribunal Constitucional (TC) han començat a les 12.33 hores d'aquest dilluns a deliberar sobre l'incident d'execució presentat pel Govern després de l'aprovació per part del Parlament de Catalunya d'una resolució que dóna començament al procés de secessió.

Les mesures inclouen la petició que el tribunal de garanties dedueixi testimoni amb vista a la possible obertura d'un procediment penal contra la presidenta del Parlamet, Carme Forcadell.

Fonts del TC han assenyalat l'innovador de la deliberació des del punt de vista processal, ja que, en cas d'aplicar-se les mesures sol·licitades seria la primera vegada que aquest òrgan fa ús de les noves eines -previstes a l'article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC)- que l'última reforma va posar a la seva disposició per fer complir les seves sentències.

També és inèdita la situació actual si es té en compte que aquest incident d'execució s'ha presentat una vegada el Parlament català ha incomplert el mandat previ donat per aquest òrgan en un primer incident que es va resoldre després d'un incompliment previ de la sentència que ha declarat inconstitucional l'anomenada declaració sobiranista.

POSSIBILITAT D'UN ALTRE PLE EN ELS PRÒXIMS DIES

Per totes aquestes circumstàncies no se sap si els magistrats optaran simplement per admetre a tràmit la petició sense més amb la finalitat de donar un termini a les diferents parts perquè es pronunciïn o adoptaran ja aquest dilluns alguna mesura concreta de les demanades pel Govern central.

En el primer dels casos, no es descarta que el ple torni a reunir-se en els pròxims dies per estudiar els documents que es puguin aportar.

L'executiu espanyol, que centra bona part de les responsabilitats en la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha instat el tribunal a "deduir testimoni de particulars" per exigir les responsabilitats penals que poguessin correspondre, fet que en la pràctica suposa que el tribunal remeti a la Fiscalia el conjunt d'actuacions desenvolupades per Forcadell perquè, "en el seu cas", es pugui procedir penalment contra ella.

D'altra banda, l'incident d'execució de sentència interposat per l'Advocacia de l'Estat també demana al Tribunal Constitucional que insti a una sèrie de responsables públics catalans --entre ells el president de la Generalitat, Carles Puigdemont-- que s'abstinguin de fer qualsevol actuació que pugui incomplir les seves sentències i avançar en la resolució de "desconnexió".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés