Publicat 11/05/2016 17:01

El Suprem adverteix que si el límit de dèficit autonòmic no es porta al Congrés no tindrà "força vinculant"

Fachada del Tribunal Supremo
EUROPA PRESS

Anul·la el límit de dèficit del 2013 i avala l'acord per al trienni 2014-2016, que sí que va ser aprovat al Congrés

MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

La Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem ha fet públiques aquest dimecres cinc sentències referides a l'obligatorietat de portar al Congrés el límit de dèficit autonòmic perquè pugui tenir "força vinculant".

Les resolucions desenvolupen la decisió donada a conèixer el passat 6 d'abril pel ple d'aquesta sala que va anul·lar l'acord del Consell de Ministres del 30 d'agost del 2013, que és el que va fixar la distribució entre les comunitats autònomes de règim comú dels objectius generals d'estabilitat pressupostària i de deute públic per a aquest any.

Estima amb això, tot i que de manera parcial, els recursos presentats pels governs autonòmics de Catalunya, Andalusia i Astúries.

En les seves resolucions, l'alt tribunal recorda l'aprovació o el rebuig dels objectius proposats pel Govern espanyol constitueixen un acte parlamentari i sense aquesta aprovació tals objectius no tenen valor i de força vinculant, per la qual cosa l'acord governamental que els fixa, sense la posterior aprovació de les Corts Generals, és un acte mancat d'autonomia, únicament un acte preparatori.

Sense aquest aval parlamentari, la proposta de l'executiu és inhàbil per si mateixa per assortir efectes i per servir de suport a actes d'execució, que manca d'efectes jurídics 'ad extra', és a dir, no revesteix substantivitat pròpia ni té eficàcia jurídica fora dels seus efectes preparatoris de la decisió parlamentària, segons puntualitza l'alt tribunal en les sentències notificades ara.

El Govern central va aprovar els objectius d'estabilitat i deute per a l'any 2013, que van incloure un dèficit diferent per a cada comunitat autònoma. Ho va fer el 30 d'agost, en un acord que va ser conseqüència d'un altre anterior, del 13 de juliol, en què el Consell de Ministres havia aprovat els objectius generals per a aquell any.

El Suprem estima el recurs d'aquestes tres comunitats i declara nul·la la decisió del Consell de Ministres, perquè aquest acord del 13 de juliol previ no va ser portat a les Corts Generals per a la seva aprovació i, per tant, manca segons els jutges d'eficàcia jurídica.

De fet, Catalunya, Andalusia, Astúries i també Canàries havien recorregut igualment aquest acord del 13 de juliol del 2013. La Sala també ho ha resolt aquest dimecres i ha decidit inadmetre els recursos perquè ha entès que es va tractar d'un acte preparatori d'un acord parlamentari, que va haver de ser emportat al Congrés.

Els recursos van ser objecte d'examen i deliberació conjunta per la Sala perquè estaven estretament relacionats entre ells, per referir-se tots ells als següents acords del Consell de Ministres, relatius a la determinació de l'anomenat "objectiu d'estabilitat pressupostària" corresponent als anys 2013 al 2016.

Encara que cadascuna de les cinc sentències dóna una resposta singularitzada i congruent a les qüestions plantejades i les pretensions instades per cada administració autonòmica recurrent, l'alt tribunal destaca que subjau en totes aquestes sentències una argumentació jurídica comuna.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés