Actualitzat 29/03/2017 13:50

Stiglitz veu incompatibles els ajustos que Brussel·les demana a Espanya amb el creixement del país

Retreu el Govern espanyol "vendre brots verds" amb un 20% d'atur

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El Premi Nobel d'Economia 2001, Joseph E.Stiglitz, ha assegurat aquest divendres que els ajustos estructurals de 10.000 milions d'euros fins al 2018 que demana la CE a Espanya a canvi de perdonar-li l'incompliment del dèficit del 2015 "no són compatibles" amb el creixement econòmic al país.

Ho ha dit en una roda de premsa al Palau Macaya de l'Obra Social La Caixa amb motiu de la presentació del seu llibre 'L'euro' (Edicions 62 en català i Taurus en castellà), on ha criticat que Brussel·les hagi establert el 3% com a límit de dèficit.

"Em vaig quedar xocat quan la CE va dir que, just ara que començaven a recuperar-se, multaria Espanya i Portugal perquè tenen un dèficit superior al 3%. I aquesta xifra d'on ve? No hi ha cap teoria econòmica que digui que el 3% sigui la xifra màgica, se l'han inventada", ha retret.

"Això il·lustra la rigidesa de les institucions europees, el que ha fet que disminueixi la confiança en l'eurozona", ha afegit.

CREIXEMENT INSUFICIENT

Stiglitz ha afirmat que el creixement econòmic a Espanya no és tan important com es manifesta des de l'executiu espanyol: "El Govern espanyol ha intentat vendre que hi ha brots verds o que la recuperació està de camí", mentre que la taxa d'atur es manté al voltant del 20%.

Ha posat com a exemple la recessió dels Estats Units el 1981, quan la taxa d'atur va arribar al 10%, i ha constatat que per començar a reduir l'atur va necessitar un creixement del PIB del 6%, gairebé el doble que el que té Espanya, que ha arribat a nivells d'atur del 25% durant la crisi.

"Vosaltres heu tingut una recessió molt més llarga i profunda, que hauria d'anar acompanyada de taxes de creixement molt més elevades. La situació ara és millor, però no és suficient per al que podríem anomenar una recuperació adequada per fer que la taxa d'atur baixi", ha afegit.

Stiglitz ha argumentat que una de les raons de l'elevada taxa d'atur, sobretot de l'atur juvenil, és la migració, el que ha alertat que hauria de ser una preocupació: "Alguns joves més talentosos abandonen el país i això debilita les perspectives d'Espanya per al futur".

MUTUALITZAR EL DEUTE

El Premi Nobel ha lamentat la falta d'acord en les institucions europees per a les reformes que caldrien per millorar la zona euro, entre les quals ha destacat la "mutualització del deute" i la creació d'un fons de solidaritat a través d'un mecanisme pel qual els països amb superàvit com Alemanya prenguin part de la càrrega de l'ajust.

"La càrrega es col·loca en les espatlles dels països amb dèficit, el que no només és injust, sinó extraordinàriament costós", ha avisat, i ha considerat que el superàvit hauria de ser fiscalitzat a través d'un impost.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés