Publicat 20/04/2016 16:27

SCC avisa que el risc econòmic i polític de Catalunya arribarà a màxims si hi ha eleccions

Ferran Brunet, economista de SCC, avisa que si Podem arribés al Govern central "seria un èxit per als nacionalistes catalans"

MADRID, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

Societat Civil Catalana (SCC), associació contrària a la independència de Catalunya, ha avisat aquest dimecres que el risc econòmic i la inestabilitat a Catalunya podria arribar a màxims històrics si es repeteixen les eleccions generals.

Així ho ha posat de manifest l'associació durant la presentació de l''Índex de risc català' del mes d'abril en què s'analitza l'evolució de la incertesa política i social generada pel procés sobiranista català.

Segons SCC, la incertesa per la formació de Govern a Espanya unida a la "insolvència" financera de la Generalitat ha provocat que, després dels comicis del passat 20 de desembre, el risc econòmic per a aquesta comunitat autònoma hagi crescut fins a un 167,2%.

Aquest augment representa el segon "màxim històric" de la sèrie analitzada des del 2004 --el punt màxim de risc està ubicat el novembre del 2012, abans les eleccions al Parlament d'aquest any--.

Si la incertesa política persisteix durant un altre període de temps prolongat, i davant de la "bancarrota" de la Generalitat, "en termes de probabilitat" el risc econòmic podrà arribar a màxims, ha explicat l'economista Javier Santacruz, un dels responsables de l'estudi.

AUGMENTA EL RISC MALGRAT LA MILLORA ECONÒMICA

En un any, aquest índex de risc --que es calcula de manera mensual-- ha crescut un 49% a causa de les tensions polítiques i la ingovernabilitat i tot i el "curs positiu" de l'economia espanyola, destaquen des de Societat Civil Catalana.

En qualsevol cas, davant d'un escenari de falta d'acord polític per formar l'Executiu central i de repetició d'eleccions, l'associació preveu que els valors de risc continuïn sent alts fins que s'arribi a un acord d'Estat.

La seva tendència dependrà del resultat d'aquests comicis, ha apuntat l'economista Ferran Brunet, que ha advertit que si Podem forma part del pròxim Govern espanyol "seria un èxit per als nacionalistes catalans" i generaria un escenari de confrontació "alta".

Per contra, sosté que si els "constitucionalistes" com el PSOE i el PP aconsegueixen arribar a un pacte per governar, els independentistes "mai no faran un pas de Codi Penal".

"Molts estarien tranquils en veure que la independència no és possible", ha manifestat, reblant: "Estan millor ara amb el poder a la Generalitat que com a Estat independent perquè hauria de pagar les pensions".

LA SECESSIÓ "NO ES PRODUIRÀ" LLEVAT D'UN "CRAC POLÍTIC"

En aquest sentit, l'economista de SCC s'ha mostrat convençut que la secessió de Catalunya "no es produirà" llevat que hi hagi un "crac polític" o una "fallida econòmica". I també ha afirmat que els inversors estrangers són conscients que no hi haurà independència, motiu pel qual, segons la seva opinió, la dada del 2015 ha estat positiva.

Brunet creu que en aquesta legislatura el problema amb Catalunya "no s'ha resolt" però, això sí, "no s'ha anat a pitjor des del punt de vista legal". Sí que ha lamentat la "degradació política, social i econòmica" que s'ha produït a Catalunya i "la pel·lícula" catalana basada en "l'enveja" i en el "Madrid 'ens roba'".

Per la seva banda, Santamaría ha afegit que "gairebé totes les mesures econòmiques" preses en els últims cinc anys" s'han dirigit a "rescatar les finances autonòmiques, en particular a Catalunya" que, segons ha indicat, actualment supera un dèficit de més de 5.000 milions d'euros. En aquest sentit, ha posat èmfasi en la "dependència" que té l'economia de Catalunya amb la resta de l'Estat.

REUNIÓ DE RAJOY I PUIGDEMONT

Preguntats sobre la reunió que té lloc aquesta tarda entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, l'han valorat en "sentit positiu". Tot i que Brunet ha atribuït la trobada a la mera "estratègia negociadora", ha dit que els "fòrums per entendre's són fantàstics" si finalment compleixen la tasca de "reduir el cost de confrontació".

Respecte a la posició de Rajoy i del Govern central respecte a les peticions i aspiracions de la Generalitat, i si ha de posar a sobre de la taula una proposta per reformar el sistema de finançament autonòmic, ha afirmat que al líder de l'Executiu estant en funcions "no li correspon" fer aquesta proposta.

Segons la seva opinió, Rajoy "no ha d'entrar en el pols" dels sobiranistes i ha de posar èmfasi en "avançar a recuperar la legalitat": "La llei, fins que no canviï, legalment es compleix", ha argumentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés