Publicat 23/05/2016 12:51

Roldán (AEB) diu que els ajustos en banca són "una actuació imprescindible" per tenir un sector competitiu

José María Roldán
EUROPA PRESS

MADRID, 23 maig (EUROPA PRESS) -

El president de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), José María Roldán, ha afirmat aquest dilluns que l'actuació sobre costos en la banca és "imprescindible" per poder tenir un sector bancari competitiu, tant internament com en el si de l'eurozona.

En unes declaracions a RNE, recollides per Europa Press, Roldán ha posat de manifest que sempre que s'han fet ajustos en banca s'han portat a terme de la manera "menys dolorosa possible", una cosa que "cal destacar".

En aquest punt, ha subratllat que els bancs estan fent la seva activitat en un entorn de tipus d'interès baixos que "compliquen sobre manera" el seu negoci, a la qual cosa se suma una regulació cada vegada més exigent que afecta la rendibilitat i la transformació digital, que posa pressió sobre les entitats.

El president de la patronal ha afirmat que, a diferència d'altres sistemes bancaris, l'espanyol té moltes sucursals de mida petita a causa de la geografia i la dispersió de la població i ha apuntat que l'arribada de la digitalització a la banca està obrint les portes a un "món nou" en què haurà de plantejar-se quin és el número òptim d'oficines amb vista al futur.

"Òbviament serà menys que el que tenim avui dia. Potser són sucursals diferents, més grans, amb més capacitat de donar serveis afegits", ha plantejat, i ha precisat que els propis bancs són conscients que aquest món nou canviarà les coses. Tot i això, dins hi ha diferents visions de com evolucionarà això amb vista al futur.

D'altra banda, Roldán creu que una de les opcions que tenen els bancs per recuperar la rendibilitat és guanyar mida a través de la concentració i ha insistit en la idea que la Unió Bancària no estarà completa fins que no apareguin entitats paneuropees.

"El que vull és que en la següent crisi no parlem de banca espanyola, italiana, francesa o alemanya, sinó que estiguem parlant de banca europea, sense cognoms nacionals darrere dels bancs", ha afegit.

INCERTESA

Roldán ha advocat per posar fi a l'actual període d'incertesa que travessa Espanya a causa de la falta de Govern central i la repetició d'eleccions, però ha assenyalat que "probablement" el moment cíclic en què s'està produint aquest fenomen és el millor" que podria haver tingut el país.

Així, ha indicat que l'impacte que podria tenir aquesta incertesa vindria pel retard dels projectes d'inversió. Tot i això, ha explicat que l'evolució de l'economia espanyola, malgrat tot, "segueix creixent de manera molt important i potent" gràcies als baixos tipus d'interès i als preus del petroli, entre altres coses.

Un altre dels elements que podria afectar la banca espanyola és el Brexit, pel que fa a la incertesa. Tot i això, ha ressaltat que la banca espanyola té un model molt concret d'organització mitjançant filials independents, que la protegeix tant d'allò que pugui passar en les filials com en la matriu.

"Espero que no ens vegem abocats a parlar del Brexit. No és una cosa que sigui bona ni per al Regne Unit ni per a Londresn com a centre financern ni per a Europa. Seria una mala notícia que esperem que no arribi a plasmar-se", ha insistit.

CLÀUSULES TERRA

Roldán, que ha tornat a defensar la política de pagar comissions pels serveis bancaris, no creu que Bankia exerceixi competència deslleial per tenir presència de l'Estat ni tampoc amb la seva campanya de comissions zero.

"Sempre hi haurà estratègies comercials que en el curt termini permetin a un determinat banc guanyar clients a base de fer una sèrie d'ofertes. El fet rellevant és que no hi ha cap banc que ofereixi comissions zero al llarg de tota la vida del client", ha precisat.

Finalment, i respecte a les clàusules terra, el president de la patronal bancària ha avançat que la Justícia europea dictarà sentència sobre la retroactivitat d'aquesta condició dels contractes hipotecaris a finals d'any i ha insistit que la banca no coneix l'evolució dels tipus d'interès.

"Si els bancs sabessin el que passarà amb els tipus d'interès, no necessitarien donar hipoteques als seus clients perquè tindrien una informació meravellosa que podrien explotar per tenir uns beneficis grandiosos. La vida no és així, la incertesa existeix, també per als especialistes financers. L'evolució dels tipus d'interès ens ha sorprès a tots", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés