Actualitzat 25/02/2016 16:34

Rita Barberá segueix amb el seu 'annus horribilis': Explicacions sobre l'operació Taula un any després del 'caloret'

Rita Barberá en rueda de prensa
EUROPA PRESS

VALÈNCIA, 25 Febr. (EUROPA PRESS) -

   L'exalcaldessa de València Rita Barberá segueix aquests dies el seu particular 'annus horribilis'. Diumenge que ve, la capital de Túria viurà la tradicional 'Crida' de les Falles, on fa un any la veterana política popular es va convertir en protagonista amb la seva al·locució en "valencià" que va encunyar el concepte de 'caloret faller'. Aquest dijous, l'actual senadora ha comparegut davant dels mitjans per donar explicacions després de l'esclat de l'operació Taula, en què estan investigats els que van ser regidors del seu equip de govern.

   Des que van transcendir les investigacions que la Unitat Operativa Central (UCO) de la Guàrdia Civil i un jutge estan desenvolupant sobre un presumpte blanqueig de capitals en el PP valencià, l'exprimera edil ha estat en el punt de mira. Aquesta mateixa setmana, l'instructor ha demanat certificació de la capacitat de Barberá al Tribunal Suprem.

   Des d'aleshores, destacats membres del PP nacional li han demanat que doni explicacions públiques. El més contundent potser, el portaveu del PP, Pablo Casado, que ha sol·licitat públicament a Barberá que reflexioni si ella "aporta alguna cosa" al partit al qual pertany perquè "hi ha vida fora de la política" en el cas que la resposta sigui no.

   També alguns excompanys dels populars valencians, com l'expresident Alberto Fabra, que ha arribat a reconèixer que és "difícil creure" que l'exalcaldessa no sabés res del que passava al seu grup municipal.

   Per la seva banda, el president del PP i en funcions del Govern central, Mariano Rajoy, deia aquest dimecres que havia parlat amb la política i que li havia assegurat que és "innocent". Per això, instava a "esperar" i veure si l'acusava "d'alguna cosa", tenint en compte que el sumari és "secret".

   En la seva primera roda de premsa després de saltar a la llum la investigació, Rita Barberá ha afirmat que "no ha contribuït ni ordenat cap blanqueig de capital" en el seu grup municipal i ha assegurat: "L'alcaldessa mai no ha tingut caixa B". A més, ha subratllat que "ni es planteja" dimitir.

   L'operació Taula culmina, doncs, un exercici molt complicat per a Rita Barberá, que a les eleccions del 2015 va deixar de tenir la majoria absoluta al 'cap i casal' després de més de dues dècades sense rival al capdavant de l'Ajuntament valencià.

'RITALEAKS'

   Al mal resultat electoral --que la va portar a renunciar a liderar l'oposició al consistori--, se li van unir la implicació en algunes polèmiques que van afectar la seva imatge pública, en especial, les factures publicades al web 'Ritaleaks', que es van donar a conèixer públicament per qui finalment l'ha subtituït al consistori, Joan Ribó, i que reflecteixen despeses de l'equip de govern que estan sent investigades.

   Sobre 'Ritaleaks', l'Ajuntament de València ha enviat fa poc a la Fiscalia Anticorrupció un informe ampliatori sobre despeses de Rita Barberá entre el 2009 i 2015, relatius a viatges, menjars a restaurants, regals i allotjaments, que havia sol·licitat el ministeri públic dins de la investigació que porta a terme.

   A més, hi ha hagut altres assumptes que han minat la popularitat de l'exalcaldessa, tot i que no n'ha resultat afectada directament. Un dels més significatius, la marxa obligada del que va ser el seu vicealcalde i mà dreta al consistori, Alfonso Grau --actualment a la banc dels acusats pel cas Nóos i detingut dilluns per un altre tema, un presumpte delicte de suborn--, en concret, per la tramitació dels coneguts com a 'Valencia Summit', per les tres edicions del qual l'Institut presidit pel duc de Palma, Iñaki Urdangarin, va rebre uns tres milions d'euros --1,044 milions per cadascuna, tot i que el cost real era de 300.000 euros en cada cas--.

   La causa va arribar a esquitxar directament en el seu moment la mateixa exalcaldessa, --per al·lusions a una possible trobada amb el duc a La Zarzuela per tractar aquest assumpte--, i que va veure com l'instructor del cas, José Castro, demanava a les Corts que certifiquessin la condició de diputats tant d'ella com de Francisco Camps, com a tràmit previ a elevar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana una exposició raonada dels fets pels quals podrien ser imputats.

   De fet, Fiscalia n'ha demanat la imputació tot i que el TSJCV l'ha rebutjat perquè considera que no hi havia indicis suficients per fer-ho. Tot i això, l'Audiència de Palma, en un dels seus escrits, deixava entreveure que hi hauria hagut aquesta possibilitat, ja que l'argument de la sala valenciana "no va ser terminant, ni va deixar ja definitivament tancada o jutjada la qüestió". En tot cas, Barberá sí que haurà de declarar al judici perquè s'ha reclamat la seva compareixença com a testimoni.

   Indirectament relacionat amb aquest cas, per llaç conjugal, Barberá va haver d'escoltar a les gravacions que es van fer públiques, dins del cas Imelsa, María José Alcón, candidata número 16 de la seva llista electoral i dona de Grau, en relació amb presumptes pagaments il·legals. A la fi, Alcón va ser una de les persones detingudes en aquest cas.

"QUE CADA PAL AGUANTI LA SEVA VELA"

   Al fil d'aquesta detenció, Grau, el distanciament del qual amb l'exalcaldessa és "patent", va arribar a enviar un missatge a través dels mitjans a Barberá, quan el seu nom va sorgir en l'operació Taula': "Que cada pal aguanti la seva vela". No ha estat aquesta l'única frase cridanera que la senadora ha hagut de sentir en aquests dies, ja que el seu cunyat i lletrat en exercici, José Corbín, va afirmar després de ser preguntat pel blanqueig que si s'hagués assabentat que la seva dona --germana de Barberá-- hagués donat mil euros, la "bufetejaria". La Fiscalia va obrir diligències per aquestes paraules.

   Més allunyats en la distància temporal, l'oposició va centrar el focus de les seves crítiques en regals que hauria rebut l'alcaldessa --bosses de mà en concret-- per part de l'empresa Emarsa, de la trama Gürtel --arran d'una conversa gravada a Álvaro Pérez 'El Bigotes'-- o de Fira València. Tots aquests casos estan sota investigació en diferents processos. Tot i això, en el seu moment, la Fiscalia va arxivar la denúncia presentada per Compromís perquè el ministeri públic investigués si les bosses que va poder rebre Barberá de la trama Gürtel eren per la seva condició de primera edil.

   "Estic aquí a Louis Vuitton perquè hi ha una cosa que no havíem pensat. Portem quatre anys aquí regalant coses a l'alcaldessa i aquest any no deixaré de regalar-li alguna cosa. Després no ens dóna res. No serveix de res, però tampoc no fot. Compraré una bossa de mà de la col·lecció nova...", descrivia 'El Bigotes'.

   De la mateixa manera, en el cas Emarsa, l'empresa que va gestionar el depurat de Pinedo on es va produir un forat econòmic de 28 milions d'euros, va esquitxar l'exalcaldessa quan la secretària de l'exgerent Esteban Cuesta --que va ser alcalde pedani popular de Benimàmet-- va declarar que li va portar dues bosses de Loewe pagades per la mercantil.

   "Tots els polítics i funcionaris d'aquest país, inclosos els mitjans de comunicació, han rebut regals i ja n'hi ha prou d'hipocresia". "Jo he rebut regals de mitjans de comunicació per Nadal, perquè aquest és un costum normal i habitual en aquesta societat", va justificar l'alcaldessa, que va considerar que la bossa de mà de Louis Vuitton li semblava un regal "habitual", tot i que també va dir que hi ha obsequis "més cars". L'oposició li va criticar el gest i va reclamar la "responsabilitat" de Barberá per "aclarir el saqueig de diners" dels valencians en la gestió de la depuradora.

FIRA VALÈNCIA

   Queda alhora pendent la investigació de Fiscalia sobre sobrecostos a Fira València. En aquest cas, l'oposició ha acusat Barberá, presidenta del patronat, de ser incapaç  de "vigilar" el seu funcionament i evitar un "greu dany" en una institució "estratègica per a l'economia de la ciutat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés