Actualitzat 24/03/2017 18:52

La Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres s'integra a l'Institut d'Espanya

Roda de premsa d'Iñigo Méndez de Vigo després del Consell de Ministres
EUROPA PRESS

MADRID, 24 març (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret que modifica un altre del 17 de setembre del 2010, que regula l'Institut d'Espanya, amb la finalitat d'integrar la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres.

D'acord amb el que es disposa en la norma del 2010, per a la integració d'una nova Reial Acadèmia a l'Institut d'Espanya es requereix informe previ, tant de l'Institut, com de cadascuna de les Reials Acadèmies que l'integren, informes que tenen caràcter preceptiu, però no vinculant.

Aquests informes van plantejar una sèrie d'objeccions, la principal de les quals es referia al fet que la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres cobreix àmbits del coneixement pròpis d'unes altres ja existents.

No obstant això, tal objecció no es considera procedent, ja que el requisit establert és aplicable al procediment de creació d'acadèmies i no al de la integració en l'Institut d'Espanya de les ja existents.

En l'actualitat ja hi ha àmbits compartits entre algunes de les acadèmies que formen part de l'Institut d'Espanya, per tant, no pot ser jurídicament un obstacle per a la integració de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres, explica el Govern espanyol.

També s'han tingut en compte per a la seva integració els informes favorables de l'Advocacia de l'Estat i del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

ACADÈMIA DE CIÈNCIES ECONÒMIQUES

La Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres es va establir el 1940 i va quedar constituïda el 1943, amb seu a Barcelona. Els seus Estatuts vigents es van aprovar per Reial decret del 7 de desembre del 1979. Des del 2002 va manifestar la seva pretensió d'incorporar-se a l'Institut d'Espanya.

La seva trajectòria en l'estudi de les ciències econòmiques, tant en l'àmbit nacional, com en una important projecció internacional, asseveren la "qualitat i prestigi" de les seves activitats, així com l'excel·lència dels seus membres.

La Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres es compon d'un màxim de 48 acadèmics i acadèmiques de nombre, i pot comptar amb fins a cent acadèmics corresponents, nacionals o estrangers. Entre els seus membres s'inclouen nou Premis Nobel.

L'INSTITUT D'ESPANYA

Per la seva banda, l'Institut d'Espanya es va crear el 1937 i els seus primers Estatuts es van aprovar el 1939, modificats pels aprovats per un decret del 18 d'abril del 1947.

Posteriorment, un reial decret del 17 de setembre del 2010, va aprovar una nova regulació de l'Institut d'Espanya, com a corporació de dret públic que reuneix les Reials Acadèmies d'àmbit nacional que l'integren, per a la coordinació de les funcions que hagin d'exercir en comú.

El principal objectiu d'aquesta regulació era la modernització de l'Institut, definint de nou les seves funcions i objectius per servir a la societat espanyola del segle XXI.

Aquest reial decret contempla l'eventual integració en l'Institut d'Espanya d'altres Acadèmies d'àmbit nacional. Actualment formen part de l'Institut d'Espanya les Reial Acadèmia Espanyola; la Reial Acadèmia de la Història; la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Fernando; la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals; la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques; la Reial Acadèmia Nacional de Medicina; la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació; la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia i la Reial Acadèmia d'Enginyeria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés