Actualitzat 15/04/2016 18:09

Puigdemont s'obre a "discutir" un altre finançament però sense liderar aquesta reforma

Previa YoutubeCargando el vídeo....

GENCAT/JORDI BEDMAR PASCUAL

Veu objectius "compartits" amb Rivera però els separa el referèndum i la immersió

   BARCELONA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'obre a "discutir" una reforma del finançament autonòmic que inclogui el conjunt de les autonomies si això es planteja des de l'Estat, però el Govern català en cap cas liderarà aquesta reforma.

   Ho ha explicat la portaveu del Govern, Neus Munté, després de la reunió del president català amb el líder de C's, Albert Rivera, en la Generalitat: "Quan aquesta qüestió s'abordi, entrarem a discutir i a treballar si es dóna el cas, però no serà el Govern en cap cas qui lideri una reforma d'aquestes característiques".

   "Si es planteja una reforma del sistema de finançament, per la via que toqui, el Govern ho tindrà en consideració i treballarà la proposta, però no la liderarà", ha insistit Munté, que ha defensat que aquest voluntat de diàleg del Govern no és nova, sinó permanent des que es va formar.

   La reforma de la Constitució tampoc entra en els plans de l'executiu català, però no es tanca a ella en el cas que arribés i assenyala que correspon als grups parlamentaris abordar-la i fer les propostes que considerin pertinents, i no a la Generalitat.

   Munté ha recordat que aquesta reforma de la Carta Magna ni tan sols s'ha arribat a plantejar formalment després de les eleccions generals del passat 20 de desembre: "Aquesta reforma és un tren que ni tan sols ha estat posat en la via".

   Així, el Govern no es tanca ni a l'un -finançament-- ni a l'altre --reforma constitucional--, però assegura que a Catalunya "les urnes ja han parlat" a les eleccions catalanes de setembre del 2015, i hi ha un mandat per avançar cap a la independència, segons la seva opinió.

COINCIDÈNCIES I DESACORDS

   Munté ha dit que Puigdemont ha constatat en aquesta reunió "aspectes clarament compartits" amb Rivera en temes econòmics i socials, però ha advertit que hi ha dos temes en els quals estan clarament distants: el referèndum i el sistema d'immersió lingüística.

   Segons ha explicat Munté, la coincidència en afers socials seria situar la lluita contra la pobresa com una prioritat, mentre que la coincidència en assumptes econòmics estaria en la necessitat de flexibilitzar l'objectiu de dèficit autonòmic, amb el qual la Generalitat és molt crític.

   Sobre els desacords, per a la Generalitat és "fonamental i irrenunciable" tant el referèndum com la immersió en català, i són dos de temes que C's rebutja absolutament.

"MOLT BON TO"

   Munté ha explicat que la trobada Puigdemont-Rivera s'ha desenvolupat amb "un molt bon to i predisposició al diàleg", i que els dos líders s'han instat a tornar a veure's després que hi hagi un nou Govern espanyol, ja sigui en les pròximes setmanes, o després d'unes noves eleccions generals.

   La portaveu ha fet balanç de les reunions que Puigdemont ha mantingut a l'últim mes amb Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i aquest divendres amb Rivera: "Hi ha hagut un clima de diàleg. En els tres casos s'ha posat de manifest coincidències i discrepàncies profundes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés