Actualitzat 30/03/2017 05:23

Puigdemont demana un front comú en Rodalies i respondrà a "cada incompliment" de l'Estat

Colau lamenta que la falta d'inversions de l'Estat acaba amb vides i deixa un territori "trinxat"

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest dimecres un front comú en Rodalies després de la desinversió de l'Estat a la xarxa, i ha avisat que Catalunya respondrà a "cada incompliment" del Govern espanyol.

"Ja no serem més pacients ni comprensius amb els incompliments. A cada incompliment, hi haurà una resposta, ja sigui judicial, política o ciutadana", ha dit Puigdemont en un acte celebrat al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i en què 200 persones procedents del món local, agents econòmics i societat civil han exigit al Ministeri de Foment el traspàs total de Rodalies.

"Estem preparats per gestionar els serveis bàsics ferroviaris. Ens ho exigeix el compromís de servei als ciutadans", ha asseverat Puigdemont, que ha apel·lat a la transversalitat i a la unitat escenificada a l'acte com a mostra de la fortalesa de Catalunya davant de l'Estat.

Ha lamentat que Catalunya no pugui gestionar una cosa tan bàsica com és la mobilitat dels seus ciutadans a causa d'un "problema polític i institucional", i ha sostingut que això no se soluciona només a través de la queixa, per la qual cosa la Generalitat presentarà aquest divendres un contenciós administratiu davant de l'Audiència Nacional per instar el Ministeri de Foment i Adif a executar les inversions pendents a Rodalies.

Ha recordat que fa deu anys la societat civil va escenificar un front comú a l'escola de negocis Iese per reclamar una més connectivitat de l'Aeroport de Barcelona: "Llavors hi havia una presumpció de bondat que aquesta crida transversal, compartit i indiscutible seria entès i escoltat. Hi havia una esperança certa de lleialtat".

"Deu anys més tard ja sabem que això no és així", ha sostingut, pel que ha defensat que Catalunya no sol pot recórrer a la queixa, sinó que ha de defensar els drets dels ciutadans davant de la Justícia, a la qual ha reclamat celeritat --"quan vol és capaç d'anar molt de pressa"--, independència i defensa del bé comú.

"NO TENIM AUTOGOVERN"

Així ha assegurat que l'autogovern es demostra precisament posant-lo en pràctica: "No tenim ni auto ni govern. No podem decidir per nosaltres, i els que poden fer-ho tampoc ho fan. Per això diem prou, perquè els nostres ciutadans ens ho exigeixen".

L'acte també ha comptat amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el vicepresident de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Josep Caparrós; el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Colau ha volgut sumar esforços amb la Generalitat perquè el traspàs sigui una realitat sense partidismes perquè, segons la seva opinió, la situació és indignant i insostenible: "La falta d'inversió en Rodalies afecta la qualitat de vida de milions d'usuaris, el dinamisme social i econòmic, i la sostenibilitat i qualitat de l'aire, que també són vides humanes".

Segons l'alcaldessa, no es pot continuar amb un model "ineficient, irracional, amb una política d'inversions indignant i regressiva", i més quan ho gestiona un Estat que és el que més quilòmetres d'AVE ha construït a tot el món mentrestant, segons la seva opinió, ha abandonat el seu principal servei ferroviari.

Per a Colau, la falta d'inversions ha deixat un territori "fracturat i trinxat", a més d'advertir que hi ha molts municipis, com Montcada i Reixac (Barcelona), amb vies de tren sense proteccions que han acabat amb la vida de persones humanes, que es podrien haver evitat si s'haguessin portat a terme inversions compromeses.

Caparrós, ha exigit al Govern espanyol que compleixi amb les seves obligacions de traspàs i manteniment de la xarxa ferroviària perquè poder tenir un servei digne i assegurar l'equilibri territorial: "Un país del segle XXI ha de tenir un sistema de comunicacions del segle XXI. Les persones i el país ho necessiten".

Amor també ha alertat que una bona mobilitat és condició bàsica per poder accedir a una bona feina, i més quan "hi ha moltes empreses que penalitzen que el treballador es desplaci en tren i li descompten el temps que perd per arribar", i també per competir i fer possible la igualtat d'oportunitats i la cohesió social.

ASSISTENTS

També han estat presents alcaldes de tot Catalunya, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, diputats de la Comissió de Territori del Parlament i sindicats.

Altres participants han estat els presidents de les diputacions de Barcelona, Mercè Conesa; Tarragona, Josep Poblet; Lleida, Joan Reñé, i Girona, Pere Vila, així com el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra.

La societat civil ha estat representada a través de plataformes i entitats com l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), el col·lectiu 'Perquè no ens fotin el tren', la Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat, i la Plataforma d'Usuaris Portbou-Barcelona, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés