Actualitzat 20/12/2016 14:47

Puigdemont demana alliberar a la Justícia d'una càrrega que "no li correspon"

Carles Puigdemont y Carles Mundó con los premiados del Día de la Justicia
EUROPA PRESS

L'advocat laboralista Francesc Casares, Premi Justícia 2016 a títol pòstum

BARCELONA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha apostat per "tornar a la política el que és de la política i alliberar la justícia d'una càrrega que no li correspon" durant la celebració del Dia de la Justícia al Palau de la Generalitat.

En el seu discurs, i davant d'autoritats judicials com el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, Puigdemont ha considerat que "la judicialització de la política espanyola no és bona" i que afecta els professionals d'aquest àmbit.

Ha lamentat que Espanya sigui el tercer estat més incomplidor amb les sentències que dicta el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, i ha recordat que el Consell d'Europa, en un informe de gener del 2016, va requerir a l'Estat espanyol mesures per garantir una major presència en la Justícia de les llengües oficials.

Puigdemont ha apostat per una justícia independent que tingui els recursos adequats, amb formació renovada, respectada per altres poders i que mantingui "un vincle de reivindicació amb la defensa dels drets humans".

Ha indicat que són "conscients" des del Govern que la ciutadania té una percepció negativa de la Justícia que, segons la seva opinió, està motivada per la baixa despesa pública en aquesta matèria a Espanya, de 27 euros per persona, per sota de la mitjana europea, així com l'elevada taxa de litigiositat i la xifra de jutges per habitant, que a Catalunya se situa per sota de la mitjana estatal.

En la mateixa línia, el conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha obert l'acte, ha lamentat el dèficit d'inversió en l'Administració de Justícia per part de l'Estat, i ha lamentat que els 60 milions d'euros que recapta l'Estat en taxes judicials no retornen a Catalunya.

Ha indicat que els grans reptes del seu departament són culminar el procés de digitalització de l'Administració de Justícia i l'expedient electrònic, així com la implantació de la nova oficina judicial, i ha sentenciat: "No acceptarem que la justícia sigui lenta i volem anar a l'arrel del problema".

Alhora, ha considerat una "realitat injustificable" la situació de la llengua catalana a l'àmbit de justícia, ja que sol el 8% de les sentències es redacten en català, lluny del percentatge d'ús en altres àmbits.

A l'acte, s'ha distingit a títol pòstum a l'advocat laboralista Francesc Casares amb el Premi Justícia 2016, la més alta distinció que concedeix la Generalitat en matèria de Justícia.

Casares (Tarragona, 1927), llicenciat en dret en 1950 en la Universitat de Barcelona (UB), es va especialitzar en dret laboral i el seu despatx ha destacat en la defensa dels treballadors perseguits en la lluita per les llibertats democràtiques davant del Tribunal d'Ordre Públic de la dictadura franquista.

Empresonat durant el règim, va liderar i va participar en organitzacions dedicades a la defensa dels drets humans i la llengua catalana, com l'Associació per a les Nacions Unides, la Federació catalana d'ONG per als drets humans, l'Associació de juristes per la defensa de la llengua pròpia i l'Institut per a la reinserció social.

Diputat del PSC al Parlament de Catalunya en els anys 80, l'advocat va obtenir la Creu de Sant Jordi el 2004 i la Medalla al treball President Macià el 2008.

DISTINCIONS

El Govern ha lliurat set medalles i deu mencions d'honor a persones, entitats o col·lectius relacionats amb la justícia que, a l'exercici de les seves funcions, han contribuït de manera significativa a la millora de la justícia a Catalunya.

Les medalles d'honor s'han lliurat al degà del Col·legi d'Advocats de Tortosa (Tarragona), Josep Canício; el procurador dels tribunals Francesc Ruiz; el magistrat de l'Audiència de Barcelona i coordinador de Jutges per la Democràcia, Josep Antoni Rodríguez; la mèdic forense Anna Hospital; el que ha estat fiscal de menors Juan José Márquez --a títol pòstum-- i l'exgerent de Justícia a Barcelona Francisco Segundo García.

També es concedeix aquestes medalles d'honor als secretaris coordinadors provincials Ramon Arbós (Barcelona), Jaume Herraiz (Girona), Luis González (Lleida) i Enrique Domeque (Tarragona).

A més, hi ha hagut deu mencions honorífiques: al Col·legi d'Advocats de Figueres (Girona), al Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Manresa (Barcelona), la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), al cap del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta de la Conselleria de Justícia, David Lladó, i al coordinador del Torn d'Ofici del Consell de l'Advocacia, Miquel Puiggalí.

També han rebut aquesta distinció la presidenta de l'Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya, Núria Villanueva, la Fundació Surt i els periodistes Jesús G. Albalat, Javier Ricou i Mayte Piulachs també rebran aquest guardó.

A l'acte celebrat aquest dimarts al Palau de la Generalitat han estat presents el conseller d'Interior, Jordi Jané, el de Cultura, Santi Vila; el degà del Col·legi d'Advocats de Catalunya (Icab), Oriol Rusca, i el director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, entre d'altres autoritats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés