Publicat 26/04/2016 12:14

Puigdemont i Colau demanen als 'ombudsmen' fer front a l'"ensorrament" europeu de drets humans

Ada Colau, Carles Puigdemont, Rafael Ribó
GENERALITAT DE CATALUNYA

Ribó: "Els governs es porten com si els drets fossin un luxe per a temps millors"

BARCELONA, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han demanat a una cinquantena d''ombudsmen' internacionals (defensors del poble) solucions davant de l'"ensorrament" dels drets humans a Europa els últims anys, que el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, considera una degradació democràtica.

Ho han fet en l'obertura del seminari 'Reptes actuals dels drets humans: l'Ombudsman davant de les amenaces', organitzat per Ribó com a president de la secció europea de l'Institut Internacional de l'Ombudsman (IIO).

Els 'ombudsmen' d'Europa, Àfrica i Amèrica aborden el risc que suposen les creixents preocupacions sobre seguretat per a la llibertat d'expressió i la privacitat, així com els drets que han "ensorrat" la crisi dels refugiats i l'econòmica, ha explicat Ribó.

IRRADIAR UN MISSATGE AL MÓN

Puigdemont ha qualificat el moment com especialment greu, tenint en compte que el 2015 es va produir el desplaçament més greu des de la II Guerra Mundial, i segueixen existint pràctiques de les quals van avergonyir Europa llavors, "malgrat que molts països tenen una forma democràtica que no tenien llavors".

"Esperem molt de vostès --s'ha dirigit Puigdemont als 'ombudsmen'--. Si ho fan bé, estic convençut que de Barcelona sortirà un missatge fort de reforç cap als drets humans i, si aquest missatge surt fort d'Europa, tenim la capacitat d'irradiar-lo cap a la resta del món", ha afegit.

Puigdemont ha observat que fa 80 anys era impossible una reunió com la d'aquests dies a Barcelona, ja que la cultura política no tenia espais oberts per a institucions de contrapoder, i ha demanat als defensors que aportin solucions per a la convivència, la pau i la solidaritat, admetent que parla en nom d'"institucions que a vegades no acaben de confiar i limiten aquesta veus independents, encarregades de sacsejar la consciència".

ADA COLAU

Ada Colau ha coincidit amb el president a defensar la convivència i reforçar els valors fundacionals europeus, i ha cridat a "anar més enllà de la democràcia formal", no donar-la per feta i conquistar-la diàriament, davant de la demostració que pot perdre's.

L'alcaldessa ha destacat la necessitat que existeixin contrapoders forts, ja que "el poder no es vigila a si mateix, com s'ha demostrat, i estén a l'abús de poder", per la qual cosa els 'ombudsmen' tenen un rol clau a l'exercici real d'una democràcia plena.

"Les ciutats estem obligades a responsabilitzar-nos en una refundació d'Europa", ha afegit l'alcaldessa, destacant la voluntat d'acollida de Barcelona, al que Puigdemont ha afegit que Catalunya ha estat, és, i espera que segueixi sent una terra de moviments migratoris, pau i treva.

RAFAEL RIBÓ

Rafael Ribó ha dit que els governs "es comporten com si els drets humans fossin un luxe per a temps millors", segons el Síndic, que observa que alguns Estats afronten l'arribada de migrants amb atacs constants a la democràcia i les llibertats, i vulnerant drets fonamentals fundadors de la UE.

"El món ha de combatre la vergonya del tancament davant del flux de refugiats, que anomenem crisi dels refugiats quan és una crisi de la democràcia europea", ha dit Ribó, i ha alertat del creixement dels fantasmes de la xenofòbia que cal frenar.

En declaracions als mitjans, el Síndic ha assegurat que els defensors hauran de ser, en les quatre sessions del seminari, molt clars amb el diagnòstic de la situació que generin, així com valents i compromesos amb les propostes que es generin, apel·lant a valors i canvis normatius que facin front al que s'ha retrocedit en drets.

"Com més precisos siguem, més útils serem", ha afirmat Ribó, que també ha admès que com més actius siguin, també estaran més amenaçats.

Aquests seminaris es van iniciar per protegir els 'ombudsmen', als quals "s'ha fet desaparèixer en països com Espanya, Itàlia i Eslovàquia i se'ls amenaça al Regne Unit", però ha constatat que són les llibertats el que s'ataca quan se'ls posen traves --com la reducció de fons per ofegar-los--, per la qual cosa centren les sessions a defensar els drets humans d'amenaces més greus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés