Actualitzat 30/03/2017 08:10

El PSC elimina la 'via canadenca' del seu congrés i aposta per un pacte electoral amb Colau

El partit preveu que la seva militància avali mantenir la relació actual amb el PSOE

BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

El PSC ha reformulat la ponència política que debatrà en congrés del 4 al 6 de novembre amb dues novetats destacables: elimina del redactat l'al·lusió a la 'via canadenca' i aposta per una aliança electoral futura amb el partit d'esquerres que prepara Ada Colau.

Fonts socialistes han explicat que amb la nova redacció del que ha de ser el full de ruta del partit per als pròxims anys s'ha integrat l'esperit del "90%" d'esmenes que diverses agrupacions i militants havien presentat al text original.

En el primer esborrany de ponència es defensava la reforma constitucional, però s'afegia que, en cas que els catalans la rebutgessin, s'havien de plantejar instruments democràtics alternatius com, "per exemple, una llei de claredat com la canadenca".

Aquest paràgraf --el número 36 del text original-- va originar un fort enrenou ja que es va interpretar com que, en cas que fracassés la reforma constitucional, el PSC avalaria un referèndum d'independència com el que es va celebrar al Canadà sobre el Quebec.

En el nou redactat no apareixen al·lusions al Canadà i es conclou que "en qualsevol circumstància, el PSC defensarà un plantejament federal i democràtic buscant un acord que la ciutadania pugui ratificar en un referèndum".

Les mateixes fonts afirmen que "era contradictori i generava confusió" defensar la reforma constitucional i al seu torn la 'via canadenca', per la qual cosa el text reformulat se centra exclusivament en la reforma de la Carta Magna.

A més, es busca reforçar l'aposta per la reforma constitucional incloent que en un Estat federal les comunitats podrien denominar-se Estats, i el nou Estatut podria ser considerat com a "Constitució l'ens federat" --constitució de Catalunya--.

"Proposàvem una cosa que no s'entenia", argumenten sobre la redacció inicial, i expliquen que no preveuen un pla 'b' a la reforma constitucional perquè, si aquesta no fos avalada per la ciutadania, el sistema entraria en crisi.

"ALIANÇA CATALANA DE PROGRÉS"

La redacció actual de la ponència defensa que el PSC buscarà la "més estreta col·laboració possible entre les forces d'esquerres", fet que passa per una aliança amb la confluència d'esquerres que busca impulsar Colau, tot i que el PSC exclou ERC i la CUP per ser independentistes.

El text es manté com en la proposta inicial, però les mateixes fonts expliquen que el significat d'aquest paràgraf implica buscar una aliança electoral del PSC amb el partit de l'alcaldessa, ja que "anar units" a la llista és l'única manera que l'esquerra guanyi unes eleccions al Parlament.

El partit de Colau està en fase de creació, en ell participen BComú, ICV, EUiA, Podem i Equo, i el PSC llançarà aquesta oferta quan es compleixin dos suposats: que el congrés socialista l'avali, i quan la confluència d'esquerres de l'alcaldessa vegi la llum.

PICADA D'ULLET AL PSOE

La ponència inclou una referència a quina ha de ser la relació entre el PSC i el PSOE després de les últimes setmanes de tensions: "El PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat jurídica pròpia i sobirà".

Segons el PSC això és una "picada d'ullet" al PSOE perquè implica mantenir el protocol d'unitat que hi ha actualment pel qual el PSC és un partit independent del PSOE però germà; així, els socialistes catalans volen que el fet de trencar la disciplina de vot al Congrés no tingui conseqüències.

Els militants que acudeixin al congrés de novembre podrien plantejar reformular les relacions amb el PSOE a través d'una modificació dels Estatuts, però requeririen d'un suport molt ampli i les mateixes fonts vaticinen: "Això no passarà".

El PSC entén que ni ell ni el PSOE poden trencar de manera unilateral la seva actual relació i, si alguns dels dos ho volgués, caldria convocar primer una comissió "bilateral" i després qualsevol decisió hauria de ser ratificada pels seus respectius congressos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés