Publicat 23/10/2016 11:52

El pressupost del Parlament català, el més alt dels legislatius autonòmics

País Basc té el major cost per diputat, 442.400 euros anuals, seguit pel del Parlament català, de 385.000 euros en aquest any

MADRID, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El pressupost en 2016 del Parlament de Catalunya, de 52 milions d'euros, és el més alt dels disset legislatius autonòmics, gairebé el doble que el segon en mida, l'Assemblea de Madrid, que aquest any gastarà 28,3 milions d'euros, i un 23% més alt que el del tercer, l'andalús, que supera els 39,9 milions i se situa per darrere de la cambra catalana en cost.

El Parlament català acaba de presentar el seu pressupost per a 2017, en què preveu incrementar la despesa i arribar als 53,65 milions d'euros, tot i que la xifra quedarà encara lluny dels gairebé 70 milions de l'any 2011 que la crisi econòmica ha obligat a retallar.

Els 17 Parlaments autonòmics tenen mides variades d'acord amb la població de cada Comunitat i els seus pressupostos van units a aquesta dimensió, segons les xifres que tots ells publiquen en les seves webs de transparència recollides per Europa Press.

El més gran és el Parlament de Catalunya, amb 135 diputats i 52 milions de cost aquest any, però li segueix en despesa l'andalús, que és tot i això el tercer en nombre d'escons amb 109 diputats; la seva despesa en 2016 serà de 39,9 milions previstos.

La segona en mida és l'Assemblea de Madrid (129 diputats) que tot i això és, amb els seus 28,3 milions d'euros aquest any, la quarta en cost.

L'avança i ocupa aquest tercer lloc el Parlament basc, compost per 75 parlamentaris i amb un pressupost aquest any de 33,18 milions d'euros.

A l'altre extrem de la taula es troben els Parlaments de menor mida, com Cantàbria (35 escons) i Castella-la Manxa i la Rioja (33).

El primer tancarà aquest any amb una despesa de 7,4 milions d'euros i els altres dos, respectivament, de 8,6 i de 5 milions d'euros.

Entre els 17 legislatius autonòmics sumen una despesa aquest any de 335 milions d'euros, un 75% més dels 191,5 milions que costaran en 2016 les Corts Generals: el Congrés té previst per a aquest any un pressupost de 85,51 milions i el del Senat és de 52, al que se suma un tercer pressupost conjunt amb el qual les dues Cambres paguen despeses comunes i que puja a altres 53 milions.

COST PER ESCÓ

Una altra forma de revisar la despesa dels parlaments autonòmics és calcular el que costen per escó: en aquest nou rànquing, ocupa el primer lloc el Parlament basc, amb un cost per diputat de 442.400 euros a l'any; el segueix el Parlament català, amb 385.000 euros per escó i el Parlament andalús, 366.697 euros.

Un grup d'onze Legislatius té un pressupost per diputat que se situa entre els 200.000 i els 260.000 euros a l'any.

Es tracta de les Corts de Castella i Lleó i les de Castella-la Manxa, el Parlament de Navarra, el de Galícia, Cantàbria, Madrid, Comunitat Valenciana, Múrcia, Extremadura, Canàries i Illes Balears.

Només queden una mica per sobre les Corts d'Aragó, amb un cost de 279.000 euros per cadascun dels seus 67 diputats (18,7 milions de pressupost en total), mentre que el més barat per escó, i amb diferència, és el Legislatiu de La Rioja: 5 milions de pressupost i 33 parlamentaris donen un saldo per escó de 153.000 euros a l'any.

EL PAGAMENT ALS GRUPS PARLAMENTARIS

Els pressupostos de tots els Parlaments tenen capítols similars; el més voluminós és sempre el de personal, que inclou el cost dels sous dels parlamentaris i dels funcionaris, més les assegurances socials.

Aquest capítol al Parlament puja a 25,3 milions aquest any, gairebé la meitat del total, la mateixa proporció que es repeteix en la majoria de Legislatius.

Una altra part important del pressupost la componen les subvencions als grups parlamentaris: en el cas català, els sis grups que ho componen ingressen 15,8 milions a l'any perquè desenvolupin el seu treball, al marge dels sous i dietes dels diputats.

Només aquesta xifra és semblant a la del pressupost anual de sis Parlaments autonòmics, que oscil·len aquest any entre els 13 i els 17 milions d'euros: Extremadura, Astúries, Balears, Galícia, Canàries i Castella i Lleó.

El grup català que més subvenció rep del Parlament és JxSí: pels 62 escons que té li corresponen 7 milions d'euros anuals, per sobre del que ingressen tots els grups del Senat (6 milions) i una mica per sota del que el Congrés paga als seus, que són set (9,4 milions).

Tots els grups del Parlament andalús, per exemple, cobren 9,6 milions anuals en subvencions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés