Actualitzat 31/03/2017 06:28

PP acusa Urkullu de voler "una independència a foc lent"

Creu que el PSE ha acceptat "el seu pensament únic nacionalista" amb el pacte amb el PNB i afirma que Otegi també "ha posat la ploma"

VITÒRIA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament basc, Alfonso Alonso, ha acusat el lehendakari, Iñigo Urkullu, de pretendre "una independència a foc lent" i aprofitar-se "en excés de la debilitat" del PSE-EE. A més, creu que, amb l'acord de Govern amb el PNB, els socialistes han acceptat "el pensament únic nacionalista", i ha afirmat que el portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, també "ha posat la ploma" en el document.

Durant la seva intervenció al Ple d'investidura que se celebra al Parlament basc, Alonso s'ha referit a l'acord que els jeltzales "han fet signar" als socialistes per incorporar al Govern i ha felicitat el PNB pel pacte que ha aconseguit.

"Poques vegades algú va obtenir tant a canvi de tan poc, senyor Urkullu. Es deixen vostès tres conselleries que tenen escàs pes polític i aconsegueixen que el seu soci, amb el qual comparteixen butaques en diputacions i ajuntaments, accepti el seu pensament i el seu llenguatge únic nacionalista al llarg de tot el text", ha indicat.

En aquest sentit, creu que "fins i tot ha aconseguit" que el PSE-EE "rubriqui un full de ruta sobiranista al Parlament per a aquesta legislatura i que renunciï als postulats que amb tant èmfasi i amb particular enuig, per part dels representants del PNB, havia defensat la senyora Mendia durant la passada campanya electoral", com el d'eliminar el coneixement de l'euskera com a requisit per accedir a l'Administració basca.

Alhora, ha destacat que en el pacte "s'afegeix una clàusula" que permet al PNB "defensar en cada moment el que li sembli i pactar-lo amb qui li convingui". "Del que es parlarà és del reconeixement del País Basc com a nació i del dret a decidir del poble basc sempre dins de la Llei, com quan el Pla Ibarretxe", ha indicat.

Alfonso Alonso ha dit que es tracta d'"un acord desigual i desequilibrat a favor de les tesis més reivindicatives del PNB" que pot "situar" el País Basc en "la història d'incertesa i divisió". "Els postulats que incorpora són els històrics del PNB en els seus pitjors moments de ruptura amb Espanya", ha manifestat.

En aquest sentit, ha assenyalat que ell se sent "millor tractat" pels jeltzales perquè, tot i que "els van fer fora" de la Mesa del Parlament, no els van fer "signar cap paper" i poden "mantenir el seu discurs polític en defensa de la Constitució i de l'Estatut amb més força que mai, en defensa de la unitat d'Espanya, de la foralitat basca i dels drets històrics, de la concòrdia i de la societat plural".

Alonso ha assenyalat que ara que "han situat el PSE-EE al carro del seu poder", el PNB se "sent amb les mans lliures" per "posar a rodar el seu nou Estatus de la mà de la majoria sobiranista d'aquesta Cambra". "Aquest és el compromís central del seu Govern i la principal amenaça que afronta la societat basca", ha apuntat.

DESCONNEXIÓ

El líder del PP basc ha ironitzat sobre el fet que el que pretén el PNB és "una desconnexió lleial, pactada i per fases, una independència a foc lent, consolidant a cada pas el màxim poder possible".

Segons la seva opinió, es tracta d'un procés per "avançar en la construcció nacionalista i crear un espai propi on no quedi vestigi d'Espanya, tot i que segueixi pagant les pensions". També ha mostrat la seva convicció que "la màxima aspiració del PNB és "obtenir tot el poder i modelar la societat d'acord al dogma nacionalista".

Ha advertit que, "pel que fa a la unitat de la nació espanyola i a la sobirania nacional, l'únic actor amb capacitat de decisió són els espanyols en el seu conjunt". "D'aquesta obligació constitucional, la meva força política en fa causa i és garantia", ha apuntat.

El president dels populars bascos ha destacat que l'acord PNB-PSE "ha tingut el suport de Bildu, en concret amb el Senyor Otegi", amb qui "han deixat ficar la ploma".

ETA

Alonso ha precisat que en el seu acord els jeltzales i socialistes "eludeixen acuradament fer figurar a ETA com una organització terrorista, per posar l'accent, amb reiteració, en la situació dels seus presos".

"Com a molt, es parla de la violència d'ETA, però sempre en un context que hi ha moltes altres violències i vulneracions dels Drets Humans. Es buida d'aquesta manera de significació política les víctimes d'ETA", ha criticat.

Després de recordar que la banda atemptava contra la seva vida i la seva integritat per aconseguir la independència d'Euskal Herria i "imposar un projecte de caire totalitari", ha recordat que EH Bildu no només "no condemna la història terrorista d'ETA, sinó que busca contextualitzar-la per procurar-li legitimació".

Alhora, ha recordat que, "si ETA no mata ja, no és per una sobtada voluntat de pau entre els terroristes, sinó perquè ha estat derrotada per l'Estat de Dret i la mobilització social, i no pot pretendre cap final ordenat o negociat ni mantenir els seus presos subjectes a la seva disciplina".

Després de remarcar que els bascos no li deuen res a ETA, ha dit que no es pot permetre que, a través de l'ambigüitat de les paraules o d'una desviació interessada de responsabilitats, s'arribi a pensar que es vol, com demanava Aitor Esteban al Congrés durant la sessió d'investidura, posar-li un pont de plata a ETA perquè es dissolgui".

En aquest sentit, ha destacat que "segueixen quedant brases d'odi al País Basc, una subcultura d'intolerància", que "aflora a vegades, com a Hernani o a Altsasu". "I hem de fer-li front amb determinació", ha asseverat.

Alfonso Alonso ha manifestat que el PP és "l'alternativa", tot i que segueix "oferint voluntat de diàleg per a l'estabilitat política, que neix no només dels acords que seran obligats davant de la insuficient majoria que representa la seva coalició de Govern, sinó també de la moderació i la recerca de la centralitat".

El president del PP basc ha lamentat que el Govern d'Urkullu tingui "una ambició desbordant en l'apartat sobiranista", però no "en d'altres". En aquesta línia, ha recriminat que hagi anunciat per a la legislatura "únicament 19 projectes de llei, avançant un nou període de sequera legislativa".

Segons la seva opinió, "el problema que presenta el País Basc" no és la seva relació amb Espanya sinó que "està més de portes endins" i el seu repte és "millorar la gestió de l'autonomia" basca amb més competències d'Europa.

Alfonso Alonso ha reclamat que es pugui "parlar de la RGI sense censures", per poder "eliminar abusos i frau". "Lanbide ha fracassat", ha assegurat.

A més, ha acusat Iñigo Urkullu d'estar "més còmode en els debats on es parla i es critica la gestió feta pel Govern d'Espanya, en aquest cas, del PP que rendint comptes de la seva gestió", en una estratègia de "victimisme" que "és el paper preferit del nacionalisme per intentar amagar les seves carències i fracassos". Per aquesta raó, ha fet una crida a "sumar" per trobar "un camí de progrés estable i durador dins d'Espanya i d'Europa".

Finalment, ha considerat que "la visió sobiranista a la catalana l'ha encarnada" aquest dimecres en la tribuna Maddalen Iriarte, "que ha aplaudit generosament la seva intervenció".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés