Actualitzat 30/03/2017 02:00

Partits sobiranistes i SíQueEsPot porten als ajuntaments mocions de suport al referèndum

Els seus més de 6.000 regidors garanteixen que es debatin en la immensa majoria de municipis

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El PDC, ERC, la CUP, Demòcrates i SíQueEsPot portaran en les pròximes setmanes a tots els ajuntaments catalans en els que té representació mocions perquè els consistoris recolzin la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

Segons els textos de les diferents mocions als quals ha tingut accés Europa Press, cada partit ha dissenyat el seu propi text, que després ha distribuït entre els diferents grups municipals que tenen respectivament distribuïts per tot Catalunya.

Amb aquesta iniciativa, les formacions partidàries del referèndum busquen involucrar al món local en la defensa de la consulta, que ja té l'aval del Parlament i del Govern, però que té el rebuig frontal del Govern espanyol i de tres dels quatre grans partits estatals --PP, PSOE i C's--.

Segons els resultats de les municipals de 2015, entre PDC, ERC, la CUP, Demòcrates i els partits que integren SíQueEsPot sumen un mínim de 6.000 regidors, pel que està garantit que la moció es debati en la pràctica totalitat dels consistoris catalans.

De fet, si els grups municipals responen a la directriu del partit de debatre les mocions, en un Ajuntament com el de Barcelona es podrien abordar fins a cinc textos diferents amb el mateix objectiu final: la defensa del referèndum.

MATISOS

La moció del PDC recull que l'ajuntament manifesta la voluntat de fer "un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya el setembre de 2017 amb una pregunta clara i una resposta binària".

La moció d'ERC inclou que els municipis impulsaran debats constituents des de l'àmbit local promovent la participació de la societat civil i facilitaran "els recursos i els espais propis necessaris per al correcte desenvolupament del debat ciutadà".

El text de Demòcrates compromet als ajuntaments a crear "espais de debat i propaganda electoral que garanteixin la presència dels arguments i prioritats dels partidaris del 'sí' i el 'no' a la independència en igualtat de condicions".

Fonts de la CUP consultades per Europa Press expliquen que treballen una moció en la mateixa línia que encara estan acabant de perfilar, i recorden que la seva presència local els permetrà portar-la fins a 165 ajuntaments en els quals tenen presència.

CONFLUÈNCIES D'ESQUERRES

La moció de SíQueEsPot és la que marca més distància amb la resta: els partits que formen la confluència defensen el referèndum, però no el volen unilateral ni avalen majoritàriament l'aposta per la independència de Catalunya.

El text, per exemple, estableix que els ajuntaments es comprometen a treballar per un referèndum amb les màximes garanties que "busqui el reconeixement previ de la Unió Europea i de la comunitat internacional" perquè la consulta tingui efectes jurídics i polítics.

A més, la moció d'aquest espai polític conegut com els 'comuns' recull que els municipis insten al govern català a "estendre a tot l'Estat espanyol la idea que la sortida al conflicte actual és la celebració d'un referèndum".

Les mocions de PDC i SíQueEsPot comparteixen una peculiaritat que és la d'informar l'Estat: els primers insten als ajuntaments a comunicar l'aprovació de la moció al Govern espanyol, mentre que els segons demanen que es comuniqui al Congrés i al Senat.

DELEGACIÓ DEL GOVERN ESPAÑOL

L'impuls d'aquesta moció arriba en ple pols entre la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i 58 ajuntaments catalans que han obert les portes el 12 d'Octubre malgrat ser el Dia de la Hispanitat: la Delegació els ha enviat cartes preguntat el per què no van estar tancats els consistoris.

L'AMI ha informat aquesta setmana que els ajuntaments i regidors sobiranistes tenen oberts en contra seu 401 recursos i denúncies per diversos motius que van des de no tenir penjada la bandera espanyola fins a per aprovar mocions declarant-se "territori català lliure i sobirà".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés