Actualitzat 01/04/2017 14:58

El partit dels 'comuns' es definirà sobiranista, d'esquerra i "fill d'una nova època"

Domènech diu que el grup impulsor tindrà més de 80 representants de tot Catalunya

BARCELONA, 8 des. (EUROPA PRESS) -

El manifest fundacional del partit que està construint el líder de EnComúPodem al Congrés, Xavier Domènech, definirà el que seran els 'comuns': "Som catalanistes, sobiranistes, d'esquerres, republicans, fills d'una nova època, però sobretot volem construir un nou país, i interpel·lem a àmplies majories per a això".

Així ho ha resumit Domènech en una entrevista d'Europa Press a l'explicar detalls del document que s'està treballant, i que inclourà que el naixement de l'espai polític té a veure amb "l'assumpció plena que el moment històric actual és nou".

"En la mesura que som fills d'una nova època, emergim com una nova proposta política", i ha afegit que altres forces que han detectat aquest canvi han intentat regenerar-se o adaptar-se als nous temps però no ho estan aconseguint.

El document recollirà fet que suposa ser "fills del 15M i del reclam sobiranista", tot i que Domènech assegura que també inclou la tradició històrica del catalanisme popular.

"Fills d'una nova època significa reconeixement de reptes nous i la necessitat de trobar respostes totalment noves, però això no significa no saber que el nostre arrelament profund prové de tots aquells que van lluitar pels drets socials i polítics d'aquest país durant el segle XIX i el XX", segons ell.

PLURALITAT TAMBÉ TERRITORIAL

L'espai donarà els primers passos en els pròxims dies amb la presentació d'un grup impulsor que estarà format per entre 80 i 100 persones, "que han de vetllar pel procés, que ha de portar a la realització d'assemblees de debat i de ponències" des que es presenti fins a la Convenció Constituent que els 'comuns' preveuen per a març.

Els membres del grup seran persones que representin territorialment els moviments ciutadans, d'àmbits professionals i d'intel·lectuals, per reflectir que el nou espai "va més enllà de les seves sigles d'origen i permet integrar cultures polítiques" diferents.

"Volíem que hi hagués representants temàtics de tot el país, però també territorials", ha dit per explicar que el grup es va concebre per un conjunt d'aproximadament 20 persones i que ara ha crescut fins a superar els 80.

"Trobarem a gent reconeguda i gent no tan coneguda a tot Catalunya, però sí en el seu territori", i també haurà representació de les diverses sensibilitats polítiques d'origen --BComú, Podem, ICV, EUiA, Equo--, a més d'una expressió molt àmplia del 'ciutadanisme'.

FUTURA DISSOLUCIÓ DE SIGLES

El líder de la construcció d'aquest espai polític assumeix que aquest moment de creació del partit "no suposa ni de bon tros la desaparició dels altres subjectes polítics".

"Però si aquest procés a mig termini crea una nova cultura política, un nou espai polític guanyador a Catalunya i una nova proposta política, crec que el natural seria que la resta d'actors polítics es dissolguessin plenament en aquest espai", ha afirmat.

El grup promotor abordarà el debat d'idees i de programa, la qual cosa es farà "de dins cap a fora", i no partirà del pacte entre propostes, sinó de cadascuna de les propostes.

UNA ESQUERRA QUE NO RECOLZI AL PDECAT

La creació d'aquest espai també sorgeix per la necessitat que identifiquen els 'comuns' de construir una alternativa de govern, no només parlamentària.

"Pel que sembla, ara mateix ser d'esquerres no vol dir construir una alternativa a Convergència", ha dit referint-se al Govern ERC-PDECAT i al seu soci prioritari, la CUP.

RETRETS A ERC

Domènech ha criticat que, tot i que el PDECAT té "molts problemes per actualitzar-se i per arrossegar electorat, no els té per governar Catalunya".

Pel que fa a ERC, ha recordat la seva posició els últims anys, quan el seu líder, Oriol Junqueras, ha dit en 2013, en ple debat sobre pressupostos, "que no aprovaria mai més uns pressupostos autonòmics", després d'abonar els comptes d'un executiu de CDC que no tenia majoria.

"En 2014 Mas anuncia a ERC que, si no hi ha pressupostos, no haurà partida per fer el 9N, que havia de ser el referèndum. Després el 9N es converteix en un procés participatiu. I en 2016, ja no és que (ERC) no aprovi uns pressupostos autonòmics, sinó que els fa ella, i diu a la CUP que, si no els aprova, no haurà una partida per fer el nou 9N", ha ironitzat.

Sobre l'actual projecte de pressupostos catalans per a 2017, ha sostingut que, quan no es posen d'acord, s'imposen les tesis del PDECAT, i ha vaticinat que la CUP els acabarà aprovant.

Sobre la promesa del PDECAT d'un referèndum en 2017, ha afirmat: "Crec que el Govern no està muntant cap referèndum ara mateix", i creu que, per tirar endavant els pressupostos, el Govern parla d'altres coses perquè això li permet arribar a majories per treure'ls endavant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés