Actualitzat 28/07/2016 10:02

El Parlament dóna llum verda al Codi de Conducta dels diputats per combatre la corrupció

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

Preveu multes de fins a 12.000 euros als que acceptin regals de més de 150 euros

BARCELONA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha ratificat aquest dijous per unanimitat el Codi de Conducta dels diputats aprovat fa poc per la Comissió de Reglament amb l'objectiu de combatre la corrupció i fomentar la transparència.

El Codi de Conducta dels diputats preveu multes de fins a 12.000 euros en cas d'incompliment d'algun dels articles, entre els quals destaca l'actuació per interès personal i acceptar regals valorats en més de 150 euros.

La iniciativa és fruit de la llei de transparència i defineix els principis bàsics als quals els diputats han d'ajustar-se en cada moment, entre els quals figura la integritat, l'honorabilitat, l'objectivitat, la imparcialitat, la transparència, la responsabilitat i l'austeritat.

Una de les principals novetats del Codi de Conducta se centra en el conflicte d'interessos: fins ara, es tenia en compte l'activitat del propi diputat però ara el cercle s'ha ampliat fins al segon grau de consanguinitat i afinitat.

Així, els diputats s'hauran d'abstenir en les decisions que tinguin relació directa amb matèries en les quals puguin estar implicats familiars de fins a segon grau i, en cas de sospita, la Mesa del Parlament podrà requerir informació concreta.

Els diputats tampoc podran acceptar regals o obsequis de més de 150 euros i, en cas de rebre'ls, hauran d'entregar-los al Parlament per després ser destinats a activitats o serveis socials.

Tampoc podran acceptar certes ofertes d'hospitalitat, invitacions i altres serveis que impliquin despeses a tercers en benefici propi o de familiars, ni percebre dietes o despeses de representació addicionals a les de la seva pròpia estructura retributiva.

A més, hauran de publicar la seva agenda parlamentària, complir amb el règim d'incompatibilitats i presentar una declaració d'interessos econòmics, entre altres obligacions.

DESPULLAR-SE ECONÒMICAMENT

El diputat de C's José María Espejo-Saavedra ha exalçat les bondats del Codi perquè, entre altres coses, farà que els diputats hagin de despullar-se econòmicament, i ha afegit que és indigne que es faci complir la llei als ciutadans i "alguns diputats se la saltin", en al·lusió a l'aprovació aquest dimecres de les conclusions del procés constituent malgrat el veto del Tribunal Constitucional (TC).

També ha carregat contra aquest episodi la diputada del PP María José García Cuevas, que també ha rebutjat el punt del document que insta els diputats a justificar possibles conflictes d'interessos fins a segon grau de consanguinitat: "No es pot implicar terceres persones ni obligar els diputats a justificar-los."

En canvi, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha destacat que el seu grup parlamentari hauria preferit que s'exigís informació fins al quart grau de consanguinitat, amb l'objectiu d'evitar casos com "Banca Catalana, Palau i, lamentablement, un llarg etcètera".

Des de les files del PSC, Ferran Pedret ha destacat que el Codi és útil i necessari tot i que ha admès que caldrà seguir tenint una actitud atenta i vigilant perquè "no evitarà que qui vulgui eludir la llei ho faci".

El diputat de SíQueEsPot Joan Josep Nuet ha explicat que al seu grup li hauria agradat que el document fos més ambiciós, tot i que ha celebrat que ara hi hagi una "lupa més gran" per evitar casos de corrupció i també que es publiqui l'agenda dels diputats.

El diputat de JxSí Lluís Coromines ha exalçat que el Codi també preveu un registre de grups d'interès o 'lobbies' i que s'està treballant en la creació d'una plataforma en la qual es publicaran les reunions de diputats i càrrecs del Govern mantinguin amb ells.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés