Publicat 12/07/2017 18:33

El Parlament crea l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya per prevenir ciberatacs

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

JxSí, PSC i SíQueEsPot voten a favor, Cs en contra i el PP i la CUP s'abstenen

BARCELONA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la llei que crea l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya per prevenir la comunitat catalana de ciberatacs i ho ha fet amb els 88 vots a favor de JxSí, PSC i SíQueEsPot; els 24 vots en contra de Cs, i les 19 abstencions del PP i la CUP.

Aquesta agència substitueix al Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) i s'encarregarà de prevenir, detectar, respondre i investigar incidents o amenaces a les xarxes de comunicació electrònica i als sistemes d'informació públics.

Entre altres funcions, l'agència s'encarregarà de planificar, gestionar, coordinar i supervisar la ciberseguretat a Catalunya, minimitzar els danys i el temps de recuperació en cas de ciberatac, i col·laborar amb els cossos policials i les autoritats judicials.

La consellera de Presidència, Neus Munté, ha destacat la importància que Catalunya es doti d'una agència d'aquesta mena davant la "revolució digital" actual que requereix fixar l'atenció en la ciberseguretat, i ha recordat que la Generalitat té molta de la seva informació publicada a les xarxes.

El diputat de JxSí Lluís Guinó ha destacat que aquesta agència és una nova estructura d'Estat per a Catalunya i ha negat que tingui funcions d'espionatge: "No vol ser un CNI en cap cas. Vol donar cobertura, seguretat i garanties a l'activitat digital en l'àmbit públic i en el privat".

El diputat del PSC Ferran Pedret ha explicat que donen suport a la llei perquè han aconseguit amb les seves esmenes que l'organisme rebi un control més gran des del Parlament: "No és ni pot ser un CNI", i ha advertit que, si l'agència es desvia de les seves funcions, s'investigarà fins al final.

El diputat de SíQueEsPot, Joan Giner, també considera necessària l'agència, però ha advertit que es tracta d'un organisme que acumularà molt poder per la creixent importància del món digital, per la qual cosa serà necessària sotmetre'l a una "fiscalització profunda".

CRÍTIQUES

El diputat de Cs Alfonso Sánchez ha argumentat la negativa del seu partit a l'agència assegurant que no s'ha aconseguit dissenyar una entitat lliure d'ingerències polítiques: "Volem una entitat despolititzada que vetlli per la ciberseguretat de tots els catalans, no un altre quiosquet més".

Alberto Villagrasa (PP) ha convingut que serà una estructura d'Estat però de l'Estat espanyol, no d'una Catalunya independent, i ha demanat que no repeteixi els errors que va cometre el Cesicat: "Va intentar obtenir informació de Mossos desafectes del procés sobiranista. El Govern espiava la seva policia".

Anna Gabriel (CUP) també ha defensat la seva abstenció pels recels que els genera la gestió "nefasta" que va fer el Cesicat sota el mandat de l'exconseller Felip Puig, i ha demanat que l'agència se centri en la defensa dels drets civils de les persones en matèria de tecnologies i comunicacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés