Publicat 26/02/2016 14:09

El nou president del TSJC diu al Parlament que els seus límits són Constitució i Estatut

Jesús María Barrientos (TSJC) M.Á.Gimeno (antecesor) C.Lesmes (pte.TS)
EUROPA PRESS

Barrientos: l'"encaix" de Catalunya és tasca de polítics i no de jutges

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

El nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha avisat el Parlament que suporta la seva legitimitat a l'Estatut i, abans, a la Constitució del 1978, de manera que "cap d'aquestes normes bàsiques podrà veure's superada si no és prèvia la seva reforma, aconseguida pels mecanismes establerts".

"Aquest és l'Estat de Dret que tots ens hem donat i el pilar més sòlid de la nostra convivència pacífica", ha alertat en la presa de possessió del seu càrrec aquest divendres al Palau de Justícia de Barcelona, acompanyat pel president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes.

També han assistit el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó; el d'Interior, Jordi Jané; la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, i l'inspector general de l'Exèrcit, el tinent general Ricardo Álvarez-Espejo.

Barrientos ha reconegut que Catalunya viu temps polítics complexos, i el seu discurs --dedicat en bona part al procés sobiranista-- ha servit per reafirmar el "decidit compromís en defensa de la legalitat i d'observació dels deures judicials, complint i fent complir la Constitució".

Per a ell, Catalunya està immersa en un intens debat social sobre la proposta de revisió "del model d'encaix i convivència amb la resta d'Espanya" i el Parlament està legitimat per emprendre iniciatives per millorar aquest marc, però sempre amb la Constitució i l'Estatut com límit.

En al·lusió implícita al procés sobiranista, a més ha recalcat que no es pot aplicar una "llei o disposició normativa de rang inferior que desbordi o s'aparti del cos jurídic d'inspiració institucional".

Barrientos també ha advertit que "ningú acudeixi als jutjats i tribunals a la recerca de solucions al debat social obert actualment a Catalunya".

"Només als responsables polítics correspon canalitzar aquest debat i articular respostes imaginatives que puguin resultar acceptades per majories socials i que, al temps, reportin beneficis mutus als ciutadans de Catalunya i de la resta d'Espanya", ha afegit.

"ESTAT DE DRET"

El nou president ha insistit a recordar que la Constitució no és immutable però qualsevol reforma deu emprendre's d'acord amb la llei: "Cap llei pot pretendre's democràtica si ignora l'Estat de dret".

CARLES PUIGDEMONT

A l'acte no ha assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a diferència de la presa de possessió de l'anterior president del TSJC el desembre del 2010, al qual sí van acudir el llavors president en funcions, José Montilla, i el que ja era el successor electe, Artur Mas.

Puigdemont ha estat a la mateixa hora a l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), on ha recordat que la primera carta d'un alcalde que va rebre després de ser investit va ser la de l'alcaldessa d'aquesta ciutat, Núria Marín.

Aquesta carta va fer que es programés amb prioritat la reunió d'aquest divendres, cosa que ha impedit que Puigdemont pogués assistir a la presa de possessió de Barrientos, segons fonts de la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés