Actualitzat 31/03/2017 03:33

MicroBank ha contribuït a la creació de 21.321 llocs de feina a Espanya amb els microcrèdits del 2015

L'entitat ha augmentat un 38% els microcrèdits concedits en el que va d'any

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

MicroBank ha contribuït a la creació de 21.321 llocs de feina a tot Espanya amb els microcrèdits que va concedir el 2015, dels quals 11.258 llocs de feina van correspondre a nous negocis, segons la sisena edició de l'Informe sobre l'impacte dels microcrèdits, fet per Esade per petició de l'entitat financera.

El president de MicroBank, Antoni Vila, ha explicat en roda de premsa que, des de la creació de l'entitat el 2007, ha contribuït a generar 155.000 llocs de feina: "Al costat del nivell general de desocupació no és res, però és un granet de sorra".

La investigadora de l'Institut d'Innovació Social d'Esade i autora de l'estudi, Mar Cordobés ha indicat que un 29% dels emprenedors finançats el 2015 ha contractat algun treballador des de la concessió del microcrèdit, i un 43% preveu fer-ho en els propers 12 mesos.

A més, un 69% dels beneficiaris assegura que el seu negoci va bé o molt bé, i un 70% preveu créixer en els propers mesos, i alhora la meitat dels enquestats assegura que no podria haver obert o ampliat el seu negoci sense el microcrèdit aconseguit.

MicroBank va concedir 121.525 microcrèdits el 2015, dels quals 21.321 van correspondre a emprenedors, amb un 67% dels microcrèdits destinats a ampliar un negoci existent i el 33% a noves iniciatives.

El perfil de l'emprenedor es manté respecte a edicions anteriors: un home d'entre 36 i 49 anys, amb estudis secundaris, autònom i sense experiència prèvia en la direcció d'un negoci, que obté del negoci finançat la majoria d'ingressos de la seva família, i que emprèn aquesta inversió sol o amb un segon soci.

La millora de la situació econòmica s'ha plasmat en què hi ha més beneficiaris que han decidit obrir un negoci el 2015 per veure una oportunitat (24%) que per necessitat (20%), mentre que durant la crisi aquests percentatges estaven invertits, i s'ha reduït el nombre d'emprenedors provinents d'una situació de desocupació, amb un 15% del total.

La majoria de negocis creats o ampliats el 2015 --un 48% del total-- corresponen a serveis professionals, que abracen des de centres d'estètica i perruqueria fins a despatxos d'advocats, assessories, taxis, empreses de transport i estudis de fotografia; en segona posició hi ha negocis de comerç minorista (29%), i en tercera hostaleria i restauració (17%).

2010-2013

L'informe ha incorporat per primer cop un estudi de l'impacte socioeconòmic dels microcrèdits atorgats en el passat, amb una anàlisi del període 2010-2013 que recull una evolució positiva per part de la majoria de beneficiaris.

La taxa de supervivència dels negocis era del 74%, baixant al 52% en el cas de noves iniciatives, en línia amb la taxa general de supervivència de les noves empreses, ha argumentat Cordobés.

CREIXEMENT DE MICROBANK

El director general de MicroBank, Albert López, ha explicat que l'entitat ha crescut a ritmes del 35% anual durant la crisi en la concessió de microcrèdits davant la restricció del crèdit en les entitats financeres tradicionals, i registren un pes més gran el finançament en l'emprenedoria que a les famílies, mentre que actualment "les necessitats de les famílies creixen més que l'emprenedoria", ha assenyalat Vila.

MicroBank ha finançat 3.000 milions d'euros des del 2007 i té dues línies de préstecs: a autònoms, emprenedors i microempreses d'una banda, i per una altra a persones i famílies per ajudar-les a superar una dificultat temporal i facilitar el desenvolupament personal i familiar; la seva taxa de morositat és molt inferior a la mitjana del sistema financer, amb un 4,2% que passa a ser del 2,7% per la cobertura del Fons Europeu d'Inversions.

Fins a mitjans de novembre d'aquest any, l'entitat ha concedit 153.000 microcrèdits, un 38% més respecte als 111.000 que havia concedit en el mateix període del 2015, ha exposat López, que ha recordat que l'aspecte diferencial de l'entitat és que no exigeix avals ni garanties als seus clients.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés