Publicat 04/02/2016 11:41

Meliá alerta que Airbnb és el risc més alt de la indústria turística mundial

El vicepresidente y consejero delegado de Meliá, Gabriel Escarrer
EUROPA PRESS

S'afanya a regular-ho i avisa que Barcelona pot "morir d'èxit" si no talla el problema

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident i conseller delegat de Meliá Hotels International, Gabriel Escarrer, ha considerat que el risc gran al qual s'enfronta la indústria turística a escala mundial és la plataforma Airbnb i, referint-se a Barcelona, ha avisat que pot "morir d'èxit" si no talla el problema aviat.

En un esmorzar-col·loqui aquest dijous amb empresaris organitzat per 'La Vanguardia' i PWC, Escarrer ha lamentat la falta de voluntat de les administracions per regular la qüestió dels apartaments il·legals, i ho ha comparat amb la falta d'ordenament urbanístic dels anys 60 i 70, quan hi va haver un creixement "a la babalà" que ara s'ha d'esmenar.

Ha assegurat que en moltes ciutats, i ha assenyalat Barcelona, aquest model és "insostenible" i està generant que els ciutadans s'oposin al turisme.

"Si afegeixes els tres milions de creueristes que arriben a Barcelona cada any, entenc que tinguis centenars de milers de turistes passejant per les Rambles i faci angoixant al ciutadà conviure", ha argumentat.

"S'han fet les coses extremadament bé a Barcelona, però si no afrontem el problema, morirem d'èxit", ha afegit.

Ha constatat que Barcelona és el tercer lloc més demandat a Airbnb i que dos terços dels turistes que arriben a la capital catalana s'allotgen en allotjaments no reglats, cosa que ha subratllat que és insostenible.

VALOR AFEGIT

Ha argumentat que per fugir de competidors com Airbnb, la cosa que han d'oferir els hotels és un valor afegit a l'allotjament i no oferir "només un llit", que és el que ofereix aquesta plataforma, sinó gastronomia, oci i benestar.

Ha alertat que els qui més patiran l'efecte d'Airbnb són les cadenes hoteleres que s'han centrat fins ara a oferir un allotjament més bàsic per competir en preus, i ha posat l'exemple d'Accor, que ha destacat que són els líders del segment 'budget', però que, segons la seva opinió, haurien d'estar molt preocupats "només venent llits".

Ha lamentat que Airbnb va "quatre passos per davant" dels reguladors, i ha alertat de la competència deslleial que suposa, ja que ha constatat que, d'entrada, els hotels són 18 euros per habitació menys competitius que una habitació no reglada, a causa dels impostos que han de pagar.

Ha assenyalat que en el cas de Meliá, l'estratègia és anar cada vegada més a un segment d'oferta de vacances, ja que Airbnb opera bàsicament en el segment urbà: "Gràcies a Déu no els veig ni a Bali, ni a Cancún o Cap Verd", ha afirmat, cosa davant la qual ha augurat que la cadena balear patirà menys les conseqüències que altres cadenes.

GENERALITAT

La directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, que estava entre el públic de la conferència, ha intervingut per explicar que Catalunya ha aconseguit regularitzar 270.000 places il·legals, el 60% de les 500.000 de les quals partia al començament del procés de regulació.

Ha admès que no hi ha una voluntat de regular la qüestió de l'economia col·laborativa a nivell europeu, i alhora ha qüestionat que calgui intentar prohibir una activitat que ha considerat que és "bastant imparable" perquè el consumidor la demanda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés