Actualitzat 29/03/2017 22:56

Mas: Hi haurà acords amb l'Estat encara que Catalunya declari la independència unilateral

Avisa que en cas de no haver-hi acord, "l'endemà l'Estat perdria el 20% del PIB i es quedaria amb el 100% del seu deute públic"

MADRID, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha afirmat que tot i que Catalunya declari la independència de manera unilateral el procés acabarà de manera "inevitable" amb acords amb el Govern espanyol, en el pla polític i també l'econòmic, perquè per a Espanya però també per a Europa serà insostenible una ruptura no negociada.

"Hi haurà acord, perquè en cas de no haver-n'hi, l'endemà l'Estat perdria el 20% del PIB i es quedaria amb el 100% del seu deute públic, una situació insostenible no només per a Espanya sinó per a Europa", ha advertit.

Mas ha ofert una conferència a Madrid, en el Nova Economia Fòrum, en què s'ha mostrat segur que "passi el que passi hi haurà acords, fins i tot arribat el punt de la creació d'un Estat català: serà un procés negociat i acordat".

En el pla econòmic, ha dit, perquè Espanya no pot permetre's la sortida de Catalunya; en el pla jurídic, ha admès que l'Estat té mecanismes per "malmetre" el procés, però ha afirmat que tots tenen un "recorregut limitat" perquè no paralitzaran una mobilització social que serà "cada cop més gran".

Mentrestant, l'expresident català ha explicat que hi haurà "tensió" perquè es tramitaran les lleis de desconnexió al Parlament autonòmic i es donaran passos per organitzar el referèndum d'independència. "Però tot i que hi hagi tensió, en algun moment del procés final hi haurà acords, seran inevitables", ha afirmat.

Artur Mas ha assegurat que volia amb aquesta explicació donar "més tranquil·litat que inquietud", assegurar que la situació obligarà a l'acord perquè caldrà "protegir l'economia de tots, que en definitiva són llocs de treball i benestar". "Quan sentin determinades amenaces que això acabarà com el rosari de l'aurora, atenció, perquè hi haurà un moment en què ningú no voldrà que tots en surtin perjudicats", ha insistit.

"APÒSTOLS DEL DIÀLEG"

Artur Mas ha explicat el seu relat de com s'ha arribat en el moment actual, el qual ha definit com un "conflicte de gran envergadura" entre el Govern espanyol i la Generalitat. Ha situat en l'origen la sentència del Constitucional que va revocar part de l'Estatut d'Autonomia i ha afegit com a agreujant el rebuig del Govern de Rajoy a un pacte fiscal per a Catalunya, que tragués aquesta comunitat del règim comú de finançament de les comunitats autònomes.

Després, ha precisat que Rajoy no va respondre la petició que ell li va fer per no portar als tribunals la consulta del 9 de novembre, que se'n permetés la celebració com a "vàlvula d'escapament" del que s'estava generant a Catalunya. I ha afegit que tampoc no ha respost a les posteriors ofertes, com l'última del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de pactar una consulta.

"Hem estat apòstols del diàleg", ha dit Artur Mas. "Si la resposta sempre és un no reiterat, no hi ha cap més sortida que seguir fent el camí, i impulsar la pròpia estratègia política", ha dit.

En aquest relat, Mas ha afegit que Espanya no té projecte per a Catalunya, si més no un que sigui "atractiu" segons la seva opinió, però que Catalunya sí té projecte per a Espanya que inclou entre d'altres ingredients la "solidaritat i la plurinacionalitat, apostar per un Estat de nacions i una d'elles és Catalunya".

OPERACIÓ CATALUNYA

"Si el principal repte polític de l'Estat és Catalunya, com pot ser que no hi hagi ni una sola estratègia positiva per mirar d'afrontar-lo. Ni una més enllà de les querelles, la via penal, incriminar dirigents", ha dit. "En comptes d'un projecte per a Catalunya, es va muntar una operació Catalunya per desprestigiar líders catalanistes amb dossiers falsos", ha afegit.

Mas ha assegurat que s'han creat informes contra polítics catalans per desprestigiar-los i ha carregat un altre cop contra el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que no hauria de seguir en el Govern central.

El polític català ha assegurat que l'Estat té "múltiples organismes per actuar" però no ha volgut assenyalar el CNI, el centre d'intel·ligència, perquè desconeix si juga cap paper en aquesta 'operació Catalunya'. "No sé qui hi va intervenir, però és evident que s'hi va intervenir", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés